2018. november 30., péntek

Tejcsokis-mogyorókrémes pite


Amiben mogyorókrém van, az csak jó lehet, mondja az olasz. Ugyanezt mondja az amerikai, csak a mogyoróvajjal. Roppanós kéregben, szaftos puha belső, sok csokoládéval. Azt is mondja az olasz, hogy ami jó és finom, az bűnös. Kell bele a zsír és a cukor, no meg a csokoládé, hogy a boldogság fok magas legyen, azért pedig áldozni kell.



Elkészítési idő: 60-65 perc, ebből munka 15 perc

17 dkg tejcsokoládé
24,5 dkg cukor
17 dkg puha vaj
12 dkg étcsokoládé (min 65%-os)
15 dkg mogyorókrém
10 dkg liszt
3 egész tojás és 1 sárgája
2,5 dkg kakaópor
1 teáskanál vanília kivonat
csipet só,
kevés olaj a sütőedényt kikenni (vagy formaleválasztó spray)



1. Olvasszuk, meg a vajat és a csokoládékat vízgőz felett. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (nem kell, légkeverés az kiszárítja a tésztát). A tojásokat keverjük habosra a cukorral és a vanília kivonattal.
2. A liszthez keverjük hozzá a sót és a kakaóport. Keverjük bele az olvasztott vajas csokoládét a tojásokhoz, adjuk hozzá a mogyorókrémet és a lisztet.
3. Dolgozzuk össze, és terítsük el egy olajjal, vékonyan kikent 30 cm átmérőjű piteformába, és előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt süssük meg. Hagyjuk az edényben langyosra hűlni, utána vegyük ki, majd teljesen kihűlve szeljük fel.

Tipp és trükk: a csokoládét és a vajat mikrohullámú sütőben is megolvaszthatjuk, 600 W-n, kb. 1 perc alatt. A vanília kivonat helyett használhatunk vaníliás cukrot is, de akkor a cukor mennyiségből vegyünk vissza.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.

Nincsenek megjegyzések: