Az előző két (zabpelyhes
DNK zsemle és a gyors
tönkölylisztes buci) egyszerű és gyors receptnél is azt mondtam, (talán)
ennél nincs egyszerűbb. De van. Kicsit még faragtunk le az időből, és a
hozzávalók listája sem túl hosszú.
Ez is az Ínyesmester nagy szakácskönyvéből (Magyar Elek) származik, és
az ajánlásban is szerepel, hogy ideális váratlan vendégek érkezése esetén. Magyar
Elek, Ínyesmester álnéven, 1932 és 1935 között a Pesti Naplóban, heti rendszerességgel,
vasárnaponként egy egész oldalon tette közzé a receptjeit, praktikáit. Ennek az
időszaknak a megjelent írásainak összegzése, gyűjteménye a fent említett
szakácskönyve. Tehát a közel 80 éves recept alapján sültek ezek a csodás bucik,
zsemlék.
Az eredeti receptben szerepel az élesztő felfuttatásához cukor, én ezt
most elhagytam, de aki nem bízik az élesztőben és a tejcukor kettősében, az tegyen
nyugodtan egy csipet cukrot a langyos tejbe.
Közben kipróbálva tönkölylisztből, így a videórecepten látható zsemle már abból készült.
Közben kipróbálva tönkölylisztből, így a videórecepten látható zsemle már abból készült.
Készülhet a kenyérsütő üstjében, kézi robotgép dagasztó spiráljával
vagy kézzel, puha lágy a tészta. Készítsünk tartalék lisztet, mert a próbák
alkalmával kellett az a 2-3 evőkanálnyi plusz liszt.
Fotó: Gabor Szeiler
Hozzávalók 12-16 zsemléhez:
5 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő (vagy 14 g szárított)
50 dkg sima liszt + 2-3 evőkanálnyi (BL55) vagy tönköly fehér liszt
1 teáskanálnyi só
A kenéshez egy felvert tojás, a szóráshoz magkeverék (napraforgó,
lenmag, szezámmag, vagy amit szeretnénk, de hagyhatjuk simán is).
Fotó: Gabor Szeiler
1. A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és letakarva hagyjuk 15
percet pihenni, ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, felhabzani. Közben
melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra.
2. Az átszitált lisztet keverjük ki a sóval és adjuk az élesztős
tejhez. Dolgozzuk össze, puha lágy kissé ragadós tésztát kell készítenünk. Ha
kell, adjunk hozzá a tartalék lisztből. Dolgozzuk simára.
3. Enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, és vegyük ketté. Az egyik
darabot formázzuk gombóc alakúra, és tegyük félre. A másik felét osszuk 6-8
darabra tetszés szerint (érdemes 8 részre, mert szépen meg fognak nőni).
4. A darabokat gombóc alakúra gyúrjuk, majd azokat a nyújtólapra
gyengén lenyomva, hosszúkásra formázzuk. Tegyük sütőpapírral bélelt
sütőlemezre, és kétszer kenjük meg a felvert tojással. Kenés után azonnal
tegyük a forró sütőbe, kevés hideg vizet spricceljünk be, és süssük szép
pirosra 20-25 perc alatt.
5. Míg sül az első adag, készítsük el a másik felét is, és azt is
tegyük sütőpapírra, mert lágy a tészta, könnyebb úgy kezelni. Kenjük le a megformázott
zsemléket is tojással, és ha az első kisült, mehet is be a sütőbe. Rácson
hagyjuk kihűlni.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése