Nagy sikert aratott az extra
gyors zsemle recept (és a többi gyors recept is), nem csak a közvetlen
környezetemben, hanem az olvasók visszajelzése alapján is. Ki kell próbálni,
hogy különböző lisztekkel hogy viselkedik, és milyen formában sikerül a
legjobban. Most ezt a suli rúdra hasonlító formázást próbáltam ki, sikerült
szép egyformára adagolnom, és nagyon jó kis tészta lett ebből a keverékből.
A tésztát most egy állványos robotgéppel dagasztottam be, a kezdő liszt
mennyiség 30 dkg volt, de kellet még a +2 dkg. Érdemes figyelni a tésztát
dagasztás közben, és ha kell, korrigáljuk.
Hozzávalók 8 darabhoz:
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
6 dkg rétes liszt
16 dkg sima liszt
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
1 mokkáskanálnyi só
1 csipet cukor
A kenéshez felvert tojás (nem kell egy egész, de érdemes lefedve
eltenni a hűtőbe, mert holnap újra kell sütni úgy is). A szóráshoz tetszés
szerinti mag, most szezám és lenmag keveréke.
1. A langyos tejben feloldjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve
15 percet pihentetjük, addigra felhabzik, elkezd dolgozni az élesztő. Előmelegítjük
a sütőt 185 fokra.
2. A liszteket összekeverjük, a sóval és puha lágy tésztát dagasztunk
az élesztős tejjel.
3. Gyengén lisztezett nyújtólapon 8 egyforma részre osztjuk, és
egyenként gombócokat formázunk belőle.
4. A gombócokat gyengén lenyomva, kis rudakká sodorjuk, és sütőpapírral
bélelt sütőlemezre tesszük.
5. Kenjük le tojással, és hintsük meg magokkal, majd egy éles
késsel/pengével vágjuk be hosszába, de ne túl mélyen. Tegyük a forró sütőbe és
20-25 perc alatt süssük szép ropogósra, pirosra.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
5 megjegyzés:
Nagyon szép! Nekem tönköly lisztem nincs, szerinted helyettesíthetem azt is sima liszttel?
Nyugodtan csereld le a tönköly lisztet sima lisztre, próbáltam már úgy is, jó lett a tészta.
Szia!
Mindent a leírtak szerint csináltam, szépen megformáztam a rudakat. De aztán a következő probléma merült fel.
Az éles pengével próbáltam bevágni őket, de csak karcolni tudtam, kenődik a tészta, ahogy húzom a pengét, nem is nyílt szét. Mit csinálhattam rosszul? Köszi, Anikó
Szia! Elsőre úgy tűbik hogy lágy lett a tészta. Vagy tùlkelt, vagy melege volt. Tegyél hozzá kicsit több lisztet dagasztáskor. Tegnap nekem is a megszokottnál 2 kanállal többet felvett.
Köszönöm a választ, legközelebb megpróbálom picit több liszttel. Még jelentkezek, több receptet is próbálgatok az oldalról :)Anikó
Megjegyzés küldése