2014. január 19., vasárnap

Extra gyors suli rúd tönkölyliszttel

Nagy sikert aratott az extra gyors zsemle recept (és a többi gyors recept is), nem csak a közvetlen környezetemben, hanem az olvasók visszajelzése alapján is. Ki kell próbálni, hogy különböző lisztekkel hogy viselkedik, és milyen formában sikerül a legjobban. Most ezt a suli rúdra hasonlító formázást próbáltam ki, sikerült szép egyformára adagolnom, és nagyon jó kis tészta lett ebből a keverékből.
A tésztát most egy állványos robotgéppel dagasztottam be, a kezdő liszt mennyiség 30 dkg volt, de kellet még a +2 dkg. Érdemes figyelni a tésztát dagasztás közben, és ha kell, korrigáljuk.



Hozzávalók 8 darabhoz:

10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
6 dkg rétes liszt
16 dkg sima liszt
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
1 mokkáskanálnyi só

1 csipet cukor

A kenéshez felvert tojás (nem kell egy egész, de érdemes lefedve eltenni a hűtőbe, mert holnap újra kell sütni úgy is). A szóráshoz tetszés szerinti mag, most szezám és lenmag keveréke.


1. A langyos tejben feloldjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve 15 percet pihentetjük, addigra felhabzik, elkezd dolgozni az élesztő. Előmelegítjük a sütőt 185 fokra.
2. A liszteket összekeverjük, a sóval és puha lágy tésztát dagasztunk az élesztős tejjel.
3. Gyengén lisztezett nyújtólapon 8 egyforma részre osztjuk, és egyenként gombócokat formázunk belőle.
4. A gombócokat gyengén lenyomva, kis rudakká sodorjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.
5. Kenjük le tojással, és hintsük meg magokkal, majd egy éles késsel/pengével vágjuk be hosszába, de ne túl mélyen. Tegyük a forró sütőbe és 20-25 perc alatt süssük szép ropogósra, pirosra.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)


5 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép! Nekem tönköly lisztem nincs, szerinted helyettesíthetem azt is sima liszttel?

Max írta...

Nyugodtan csereld le a tönköly lisztet sima lisztre, próbáltam már úgy is, jó lett a tészta.

kolmana írta...

Szia!
Mindent a leírtak szerint csináltam, szépen megformáztam a rudakat. De aztán a következő probléma merült fel.
Az éles pengével próbáltam bevágni őket, de csak karcolni tudtam, kenődik a tészta, ahogy húzom a pengét, nem is nyílt szét. Mit csinálhattam rosszul? Köszi, Anikó

Max írta...

Szia! Elsőre úgy tűbik hogy lágy lett a tészta. Vagy tùlkelt, vagy melege volt. Tegyél hozzá kicsit több lisztet dagasztáskor. Tegnap nekem is a megszokottnál 2 kanállal többet felvett.

Névtelen írta...

Köszönöm a választ, legközelebb megpróbálom picit több liszttel. Még jelentkezek, több receptet is próbálgatok az oldalról :)Anikó