2014. január 11., szombat

Gyors szendvics (tönkölylisztes) buci

Megfigyeltük, hogy egyre népszerűbbek a gyors, könnyű receptek. A gyors zabpelyhes DNK zsemle is sikeres, bár többen jeleztétek, hogy az állaga nem mindenkinek tetszett, inkább a hagyományos tésztákat kedvelitek.
Legyen dagasztott, ám mégis egyszerű tészta, kezdőknek is elkészíthető módon.
Akkor, aki ezt szeretné, annak itt a gyors szendvics buci. 50-60 perc alatt elkészíthetjük és ebben már az első 6-8 db sütése is benne van.
Készíthetjük sima lisztből is, az eredeti recept (Magyar Elek, Az Ínyesmester nagy szakácskönyve, Házi kifli) sima liszttel készül. Nem formáztam kiflinek, maradjunk az egyszerű megoldásnál.

Így buciként tökéletes alap szendvicsekhez, gyors reggelikhez, de jól jön, ha váratlan vendég állít be hozzánk.


30 dkg tönköly fehér liszt
2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
3 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 mokkáskanálnyi sikér (elhagyható)




1. A tejet meglangyosítom, feloldom benne a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, letakarom és pihentetem 5 percet. (5+2 perc)
2. A lisztet átszitálom, belekeverem a sót, és összedolgozom az élesztős tejjel. gyúrjuk jól össze, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és dogozzuk bele a tésztába. (10 perc)
3. Gyengén lisztezett nyújtólapon letakarva hagyjuk 10 percet pihenni. (10 perc)
4. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A tésztát nyújtsuk ki egy centi vastagra, és egy görgős tésztavágóval vágjuk fel 12-16 darabra. Felét rakjuk egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, takarjuk le, és pihentessük 15 percet. (5+15 perc) Közben a tészta másik felét is tegyük sütőlapra, vagy letakarva hagyjuk a nyújtólapon pihenni.
5. Tegyük az első adag tésztát a forró sütőbe, kevés hideg vízzel spricceljük meg, és 10-12 perc alatt süssük szép pirosra, majd utána a másik adagot is.
6. Rácson hagyjuk langyosra hűlni, és már fogyaszthatjuk is.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ


Max (Tanulj meg velem sütni!)

8 megjegyzés:

Garffyka írta...

Nagyon jó! Az illata idáig érzik :)

Max Gastro írta...

Hamarosan fehér lisztből és kiflinek formázva :-)

hortobagyianna írta...

Ez igen!Nagyon szépek!
A tönkölylisztem elfogyott, de majd teszek egy próbát diabetikusból, hátha működik.

Max Gastro írta...

Majd mesélj, milyen lett a dia lisztből

hortobagyianna írta...

Rendben. Ha elkészül, megírom :)

Gabi írta...

Szia! Épp készítem ezeket a kis helyes bucikat, viszont támadt egy problémám. Sehogy se sikerült még 12 szeletre se, nemhogy 18ra vágni. Vagyis sikerült volna, de akkor nagyon picit lennének. 8 db-ként akkora kb, mint amekkorának tűnik a tiéd képről. Tudsz esetleg segíteni, mi a bibi? Vékonyra is nyújtottam, szerintem még 1 cm se volt, és úgyse :( köszi!

Max Gastro írta...

Szia Gabi!
Nem olyan nagyok, nézd a retek szeleteket. olyan 5x6 cm egy darab, ha 20x30 cm-re kinyújtod, akkor ekkorák lesznek.

Gabi írta...

Szia! Köszönöm a gyors választ! Nekem átlag 10×7 cm-esek lettek, de akkor lehet, csak én vagyok túl nagyra vágyó :D Az 5×6 cm nekem nagyon kicsi lenne, de a férjem is csak nézne rám, hogy komolyan gondolom-e? :D Mindenesetre tényleg gyors és könnyű recept, ha ilyen melegben nincs kedvem kenyeret sütni, ez lesz a megmentőm :D Az ízét még nem tudom, bár én más liszteket és rizstejet használtam, de biztos nagyon finom mindkét verzió :)