Miért alap tészta? Mert ez az egyik igazán bevált tésztánk.
Ebből készül kifli, zsemle, foccacia és vastag tésztás pizza is. Az olaj/zsírtartalom
miatt rugalmas tészta, jól formázható, és nehéz sütés közben kiszárítani.
Kisebb kenyeret is szoktunk belőle készíteni, sokat használt, jól bevált
recept, bátran ajánlom.
Hozzávalók 3 db ~30 cm-s rúdhoz:
32 dkg langyos víz
6 evőkanál olíva) olaj vagy olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg rétes liszt
44 dkg sima liszt
2 csapott teáskanál só
Az élesztőt belemorzsolom a vízbe, majd hozzáadom az olajat.
A liszteket átszitálom, és beledolgozom az olajos-vizes keverékbe, majd a
legvégén adom hozzá a sót. Puha és rugalmas tésztát dagasztok belőle.
Ha kenyérsütőben készítem el a tésztát, akkor az üst aljába
öntöm a vizet, abba az élesztőt és az olajat. Elindítom a tészta programon, és
hozzáadom az átszitált liszteket és a sót. Kb. 10 perc alatt kidagasztja a gép
a tésztát.
Egy dagasztó tálat vékonyan kikenek olajjal, beleteszem a
bucira formázott tésztát, majd letakarom és langyos helyen (pl. sütő vagy
radiátor, már ha fűtünk) a duplájára kelesztem, ez úgy 40-50 perc.
Három részre osztom, alaposan átgyúrom és gombócokat
formázok belőle. A gombócokat kézzel kinyomogatom laposra, majd elkezdem
feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomogatok a tenyerem élével. (ebben a bejegyzésben
található egy videó, ahol bemutatják a bagett formázását, 1.52 perc körül található)
A megformázott rudakat kisodrom, és belerakom a bagett
formába. (nemsokára hozok képeket arról, hogy lehet sütőlapon, sütőpapírral
bagettet sütni) Letakarom és 20-25 percet hagyom kelni. Előmelegítem a sütőt
220 C°-ra, és egy hőálló tálkába vizet teszek az aljába.
A megkelt tésztát bemetszem, megspriccelem hideg vízzel, és
a forrós sütőben szép ropogósra sütöm (~30-35 perc).
Rácson hagyom kihűlni.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése