2012. október 20., szombat

Bagett alaptésztából


Miért alap tészta? Mert ez az egyik igazán bevált tésztánk. Ebből készül kifli, zsemle, foccacia és vastag tésztás pizza is. Az olaj/zsírtartalom miatt rugalmas tészta, jól formázható, és nehéz sütés közben kiszárítani. Kisebb kenyeret is szoktunk belőle készíteni, sokat használt, jól bevált recept, bátran ajánlom.




Hozzávalók 3 db ~30 cm-s rúdhoz:

32 dkg langyos víz
6 evőkanál olíva) olaj vagy olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg rétes liszt
44 dkg sima liszt
2 csapott teáskanál só




Az élesztőt belemorzsolom a vízbe, majd hozzáadom az olajat. A liszteket átszitálom, és beledolgozom az olajos-vizes keverékbe, majd a legvégén adom hozzá a sót. Puha és rugalmas tésztát dagasztok belőle.
Ha kenyérsütőben készítem el a tésztát, akkor az üst aljába öntöm a vizet, abba az élesztőt és az olajat. Elindítom a tészta programon, és hozzáadom az átszitált liszteket és a sót. Kb. 10 perc alatt kidagasztja a gép a tésztát.

Egy dagasztó tálat vékonyan kikenek olajjal, beleteszem a bucira formázott tésztát, majd letakarom és langyos helyen (pl. sütő vagy radiátor, már ha fűtünk) a duplájára kelesztem, ez úgy 40-50 perc.
Három részre osztom, alaposan átgyúrom és gombócokat formázok belőle. A gombócokat kézzel kinyomogatom laposra, majd elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomogatok a tenyerem élével. (ebben a bejegyzésben található egy videó, ahol bemutatják a bagett formázását, 1.52 perc körül található)




A megformázott rudakat kisodrom, és belerakom a bagett formába. (nemsokára hozok képeket arról, hogy lehet sütőlapon, sütőpapírral bagettet sütni) Letakarom és 20-25 percet hagyom kelni. Előmelegítem a sütőt 220 C°-ra, és egy hőálló tálkába vizet teszek az aljába.
A megkelt tésztát bemetszem, megspriccelem hideg vízzel, és a forrós sütőben szép ropogósra sütöm (~30-35 perc).

Rácson hagyom kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: