2012. október 28., vasárnap

Kovászolt rozsos-magos kenyér


Sütőedényben sült rozsos-magos kenyér, rozsos gyors-kovásszal  A sötét, kicsit zöldes színét a tökmag liszttől kapta. A tökmaglisztet a tökmagolajütésnél (préselés) kapott pogácsából készítik. Megszárítják és finomra őrlik. Megtalálható benne a tökmag minden értékes összetevője, remek ízt és szint ad. Készítenek diólisztet is, hasonló módon, a dióolaj készítésekor, azt is használhatjuk a rozsos tésztákba.

Magas rozstartalmú tészta, sütőedényben sütve. Fedeles sütőedényt használok, ez lehet üveg, fém vagy kerámia. A kerámia edényeknél vigyázni kell, mert nem mindegyik szereti, ha forró sütőbe rakjuk, használjunk inkább üveget vagy fémet.

Hozzávalók:

Kovász:
18 dkg rozsliszt
20 dkg (2 dl) langyos víz
5 g friss élesztő





Az élesztőt morzsoljuk el a langyos vízben, majd keverjük el a liszttel. Nem kell sokat keverni, csak annyit, hogy ne legyen csomós a kovász. Takarjuk le, lehetőleg aromazárós fedéllel, vagy háztartási fóliával.

Hagyjuk a kovászt szobahőmérsékleten érni legalább 12-16 órát.

Tészta:

Az érett kovász
15 dkg (1,5 dl) langyos víz
10 g friss élesztő
30 dkg sima liszt
2 teáskanál só
2 evőkanál tökmagliszt (elhagyható)
1 evőkanál (tökmag) olaj
6-7 evőkanál magkeverék (szezám, len, tök és napraforgó mag, de mehet bele mogyoró, aprított dió is)





Adjuk a kovászhoz a langyos vizet és az élesztőt, és egy kicsit keverjük össze. Szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a tökmaglisztet, a sót és az olajat. A kovásszal együtt dagasszunk belőle lágy tésztát. Ha már a tészta elválik az edény falától, dolgozzuk bele a magkeveréket. Dolgozzuk össze jól, majd lefedve kelesszük 50-60 percet.

Gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd formázzuk cipó alakra. Hagyjuk pihenni 15-20 percet, közben béleljünk ki egy jénai edény (fedeles sütőtál, legalább 5 l-es, én egy 8 l-es oválisban szoktam sütni) alját sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt 220 C°-ra. 




A megkelt tésztát óvatosan masszírozzuk át, de az alakját ne veszítse át, tehát nem kell átgyúrni. Helyezzük a sütőtálba, helyezzük rá a tetejét és hagyjuk pihenni 20-30 percet.

Vegyük le a tetőt, a tésztát vágjuk be egy éles pengével, spricceljük le hideg vízzel, vissza a tetőt és mehet a forró sütőbe. Süssük 40 percet, ha nagyon égetne a sütőnk, vegyük lejjebb 5-10 fokkal. Ha letelt a 40 perc, óvatosan vegyük ki az edényt (vigyázz, nagyon forró!!), vegyük le a tetejét, úgy hogy a forró gőz ne égesse el a kezünket (tapasztalat, piszkosul tud fájni). Spricceljük meg hideg vízzel és tegyük vissza 5-10 percre. Itt már meg kell lenni annak a színnek, amilyenre szeretnénk a kenyeret, ha esetleg fakó lenne, emeljük a hőfokot erre a kis időre, és süssük szép pirosra. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, spricceljük le hideg vízzel, majd hagyjuk rácson kihűlni.

Vajjal vagy házi füstölt szalonnával nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: