2012. október 31., szerda

Tejes kifli

Puha belső és ropogós külső. Egy szintén bevált tészta, amiből elkészíthetjük gyermekkorunk kiflijét vagy zsemléjét. Készítsük el együtt ezt az egyszerű tésztát. Készítettem egy fázisképet, ahol látszik a folyamat, de leírom részletesen is. Nem törekedtem a megszokott íves kifli alakra, gombócoztam, kézzel kilapítottam, feltekertem és megsodortam.

Hozzávalók, 16 db-hoz:

35 dkg (3,5 dl) langyos tej
20 dkg rétes liszt
40 dkg sima liszt
3 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
2 teáskanálnyi só
1 evőkanálnyi olaj vagy olvasztott és kihűtött vaj



A langyos tejben oldjuk fel a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és tegyük félre 5 percre. A liszteket szitáljuk át, adjuk hozzá a sót. Dolgozzuk bele az élesztős tejet és az olajat, dagasszunk belőle lágy, puha tésztát. Semmiképpen ne legyen kemény a tészta, mert akkor nem lesz jó állaga. Tegyük egy olajjal vékonyan kikent edénybe, fedjük le, és langyos helyen kelesszük a duplájára.



Ha megkelt, borítsuk ki egy nyújtólapra. Én ilyenhez a szilikonos lapot használom, mert nem kell alá lisztezni, ezzel sem keményítjük a tésztát. Vágjuk 16 egyforma darabra, és gyúrjunk belőle gombócokat. Lapítsuk ki egyesével, majd tekerjük fel csinos kis tekercseknek.



Mielőtt a sütőlapra tesszük, egy kicsit sodorjuk meg a tenyerünkkel.
Takarjuk le és kelesszük 25-30 percet, közben melegítsük elő a sütőt 230 C°-ra. 


 Ha megkelt a tészta, spricceljük le hideg vízzel és tegyük be a forró sütőbe. Ezen a hőfokon 20-22 perc alatt átsülnek a kiflik. Mielőtt kivesszük, előtte 5 perccel spricceljük meg hideg vízzel, és tegyünk így akkor is, mikor kivettük a sütőből.



Rácson hagyjuk kihűlni. Jól illik hozzá a (habos) kakaó, a vaj és (házi) lekvár is. Jó étvágyat hozzá!  

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)


9 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép és igen finom lehet! Kifogom próbálni ! Köszi!

Max Gastro írta...

Szívesen. Nálunk nagy kedvenc ez a tészta, biztosan tetszeni fog.

Katucikonyha, írta...

Már megyek is kipróbálni, majd beszámolok!

Max Gastro írta...

Várom a visszajelzést :-)

Liloocska írta...

reggelire megsült, nagyon finom lett :) köszönöm a receptet. ja és 10-kor ettem egy kiflit, azóta sem vagyok éhes!!!

Max Gastro írta...

Örülök, hogy jól sikerült! Köszönöm! Próbáld ki a zsemle változatot is.

Lajos Markovits írta...

Fantasztikus recept.
Kipróbáltam és nagyon jó lett.
Vissza repültek az időbe.
Hmmm! És még azt mondják, nincs időutazás.
Köszi szépen!!!

Max Gastro írta...

Köszönöm! Örülök, ha jól sikerült.

Névtelen írta...

Már vagy huszadszorra sütöm.....nagyon szeretjük :)