2015. január 12., hétfő

Kovászos fehér kenyér, kovászporral

Beszélgetések közben sokszor felmerül a kovászolt kenyér. Sokan megpróbálkoznak vele, de maga a kovász elkészítése, életben tartása a legnagyobb hibaforrás. El szoktam mesélni, hogy vagy elő tésztával sütöm, vagy kovász porral. Ez a hagyományos kovász szárított verziója. Langyos vízben feloldva, egy kicsit hosszabb pihentetési idővel, nagyon jó tészta készülhet. Előnye, hogy mindig kéznél van, nem kell etetni, gondozni. Ha valaki nem rendszeresen, napi szinten süt kenyeret, annak mindenképpen ezt a megoldást ajánlom. A tésztába kevesebb élesztő került, ez az állagán és a bélzetén nem látszik.


40 dkg sima liszt BL55
28 dkg langyos víz
2 dkg kovászpor (ellenőrizzük az adagolást a tasakon, ez termékenként eltérő lehet!)
0,5 dkg friss élesztő (5 g)

1,5 dkg só


Keverjük el a kovászport a langyos vízzel, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Szitáljuk át a lisztet, keverjük el benne a sót. Adjuk hozzá a kovászos alaphoz és dagasszunk belőle, puha lágy tésztát. Dagasztás közben ellenőrizzük a tészta állagát, ha kell, adjunk még hozzá vizet vagy lisztet.
A kidolgozott tésztát gombócnak formázzuk, és letakarva, szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen pihentetjük 70-80-90 percet. Gyengén lisztezett nyújtó lapon, finom mozdulatokkal kidolgozzuk. 


Megformázzuk, és egy sütőpapírral bélelt sütőedénybe helyezzük. Lefedve kelesztjük 25-35 percet, közben bemelegítjük a sütőt 220 fokra. A kenyér tetejét bevágjuk, hideg vízzel megspricceljük, lefedve a forró sütőbe tesszük. Így süssük 35 percet. Vegyük le az edény tetejét, a hőmérsékletet vegyük le 190 fokra és süssük még tovább 10 percet.
Rácsra tegyük, és hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!



7 megjegyzés:

N.Márta írta...

Ha kovászos kenyér, mit keres benne élesztő???? Kihagyható? Allergiás vagyok az élesztőre.

Max Gastro írta...

Kedves Márta!
Az hogy a köznyelv mit minek nevez, attól függetlenül a jelenlegi hatályos élelmiszer könyv szerint ez (is) kovászos kenyér. Ez a recept 4 éve született, akkor ezek az anyagok és technológiai lehetőségek voltak. A receptet nyugodtan lehet személyre szabni, én így készítettem.

Adrienn írta...

Kedves N.Márta, lehet élesztő nélkül is kenyeret sütni, de nem szárított, hanem aktív kovászból , melyet legalább öt-hat alkalommal etetni kell, ahhoz hogy duplázza esetleg triplázza magát. Ekkorra éri el azt a képességét, hogy élesztő nélkül is képes megemelni a tésztát, hogy ne egy sűrű tömör kenyér készüljön. Természetesen ennek az elkészítési ideje, mármint a kenyéré, úgy 10-12 óra!!! szemben ezzel a kovászossal, amiben csipetnyi élesztő segíti a rövidebb elkészítési időt.Max Gastro receptje tökéletes, és lényegesen egészségesebb a csak élesztővel készült társánál! Üdv. Adrienn

SAnikó írta...

Kedves Márta!
Nagyon hálás vagyok a receptért. Finom lett a kenyerem, sajnos itt úgy látom nem lehet fotót feltenni. Szívesen megmutattam volna.
Üdv: Anikó

zabhegyező írta...

Kérdésem, hogy porkovásszal szeretnék sütni kenyeret kenyérsütőgépben. Ráadásul CH szegény lisztből. Már 10 éve sütöm így a kenyeret élesztővel, de szívesen kipróbálnám porított kovásszal. Köszönöm előre is segítségedet. Ági.

Max írta...

Kedves Zabhegyező!
Őszinte leszek, sosem próbáltam. Kenyérsütőben az elmúlt 10-12 évben nem sütöttem, csak sütőben. CH csökkentett lisztekkel semmi tapasztalatom, és a szárított kovásszal is újra most kezdtem ismerkedni (jelzem, ez a recept 2005-s).

zabhegyező írta...

Köszönöm szépen a választ.