2015. január 12., hétfő

Kovászos fehér kenyér, kovászporral

Beszélgetések közben sokszor felmerül a kovászolt kenyér. Sokan megpróbálkoznak vele, de maga a kovász elkészítése, életben tartása a legnagyobb hibaforrás. El szoktam mesélni, hogy vagy elő tésztával sütöm, vagy kovász porral. Ez a hagyományos kovász szárított verziója. Langyos vízben feloldva, egy kicsit hosszabb pihentetési idővel, nagyon jó tészta készülhet. Előnye, hogy mindig kéznél van, nem kell etetni, gondozni. Ha valaki nem rendszeresen, napi szinten süt kenyeret, annak mindenképpen ezt a megoldást ajánlom. A tésztába kevesebb élesztő került, ez az állagán és a bélzetén nem látszik.


40 dkg sima liszt BL55
28 dkg langyos víz
2 dkg kovászpor (ellenőrizzük az adagolást a tasakon, ez termékenként eltérő lehet!)
0,5 dkg friss élesztő (5 g)

1,5 dkg só


Keverjük el a kovászport a langyos vízzel, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Szitáljuk át a lisztet, keverjük el benne a sót. Adjuk hozzá a kovászos alaphoz és dagasszunk belőle, puha lágy tésztát. Dagasztás közben ellenőrizzük a tészta állagát, ha kell, adjunk még hozzá vizet vagy lisztet.
A kidolgozott tésztát gombócnak formázzuk, és letakarva, szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen pihentetjük 70-80-90 percet. Gyengén lisztezett nyújtó lapon, finom mozdulatokkal kidolgozzuk. 


Megformázzuk, és egy sütőpapírral bélelt sütőedénybe helyezzük. Lefedve kelesztjük 25-35 percet, közben bemelegítjük a sütőt 220 fokra. A kenyér tetejét bevágjuk, hideg vízzel megspricceljük, lefedve a forró sütőbe tesszük. Így süssük 35 percet. Vegyük le az edény tetejét, a hőmérsékletet vegyük le 190 fokra és süssük még tovább 10 percet.
Rácsra tegyük, és hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!Nincsenek megjegyzések: