2015. január 10., szombat

Mogyorós-fűszeres banánkenyér


Nem tudom, ki hogy van vele, de nálunk a végére mindig marad két-három banán, ami kezd megbarnulni. Ha már a felületén több a barna folt, mint a sárga, akkor a sorsa megpecsételődött. Vagy turmix, vagy összetörve joghurttal és zabpehellyel. De ez is hamar unalmas lesz, ekkor jön ez a recept, és máris eltűnt az érett (vagy túlérett) banán.

Elkészítési idő: 60-65 perc

20 dkg érett banán (meghámozva mérve)
1,5 dl tejszín
8 dkg (Biomag) zabliszt, vagy őrölt zabpehely
6 dkg (Biomag) fehér tönkölybúza liszt
5 dkg kókuszreszelék
4 dkg mandulaliszt
2 tojás
2 teáskanálnyi mézes fűszerkeverék
4 dkg cukor/nyírfacukor vagy eritrit
1-2 evőkanál mogyoróvaj
1-2 evőkanál aprított mogyoró
12 g sütőpor
6 g szódabikarbóna
1 teáskanál vanília kivonat
egy csipet só
kevés vaj a forma kikenéséhez, és egy 8 cm széles sütőpapír csík (általában 35-40 cm hosszú a papír)





1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Kenjünk ki egy 30 cm-s, hasáb (gyümölcskenyér) formát vajjal, és tegyük bele hosszában a méretre vágott sütőpapírt. A sütés után, ennek segítségével könnyedén ki tudjuk emelni a formából.
2. Keverjük össze a liszteket a kókusszal, a mandulával, a mogyoróval, a fűszerkeverékkel, a sóval, a szódabikarbónával és a sütőporral.
3. Törjük össze a banánt egy villával, adjuk hozzá a tojásokat, a cukrot, a vanília kivonatot, a tejszínt és a mogyoróvajat. Keverjük habosra, majd két-három részletben adjuk hozzá a száraz anyagokat.
4. Töltsük a tésztát az előkészített formába, a tetejét simítsuk le, és tegyük a forró sütőbe, 45-50 percre. Ellenőrizzük tűpróbával, ha szárazon húzzuk ki, akkor kész a sütemény. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd a papír segítségével emeljük ki. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeljük fel.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A BIO liszteket és a zabpelyhet a Biomag Malomtól kaptuk, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


Nincsenek megjegyzések: