Nem tudom, ki hogy van vele, de nálunk a végére mindig marad két-három
banán, ami kezd megbarnulni. Ha már a felületén több a barna folt, mint a
sárga, akkor a sorsa megpecsételődött. Vagy turmix, vagy összetörve joghurttal
és zabpehellyel. De ez is hamar unalmas lesz, ekkor jön ez a recept, és máris
eltűnt az érett (vagy túlérett) banán.
Elkészítési idő: 60-65 perc
20 dkg érett banán (meghámozva mérve)
1,5 dl tejszín
8 dkg (Biomag) zabliszt,
vagy őrölt zabpehely
6 dkg (Biomag) fehér
tönkölybúza liszt
5 dkg kókuszreszelék
4 dkg mandulaliszt
2 tojás
2 teáskanálnyi mézes fűszerkeverék
4 dkg cukor/nyírfacukor vagy eritrit
1-2 evőkanál mogyoróvaj
1-2 evőkanál aprított mogyoró
12 g sütőpor
6 g szódabikarbóna
1 teáskanál vanília kivonat
egy csipet só
kevés vaj a forma kikenéséhez, és egy 8 cm széles sütőpapír csík
(általában 35-40 cm hosszú a papír)
Fotó: Szeiler Stúdió
1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Kenjünk ki egy 30 cm-s, hasáb
(gyümölcskenyér) formát vajjal, és tegyük bele hosszában a méretre vágott
sütőpapírt. A sütés után, ennek segítségével könnyedén ki tudjuk emelni a
formából.
2. Keverjük össze a liszteket a kókusszal, a mandulával, a mogyoróval,
a fűszerkeverékkel, a sóval, a szódabikarbónával és a sütőporral.
3. Törjük össze a banánt egy villával, adjuk hozzá a tojásokat, a
cukrot, a vanília kivonatot, a tejszínt és a mogyoróvajat. Keverjük habosra,
majd két-három részletben adjuk hozzá a száraz anyagokat.
4. Töltsük a tésztát az előkészített formába, a tetejét simítsuk le, és
tegyük a forró sütőbe, 45-50 percre. Ellenőrizzük tűpróbával, ha szárazon
húzzuk ki, akkor kész a sütemény. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd a
papír segítségével emeljük ki. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeljük fel.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A BIO liszteket és a zabpelyhet a Biomag
Malomtól kaptuk, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro
rejtvény magazinban jelenik meg.
Fotó: Szeiler Stúdió
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése