2015. január 30., péntek

Jó reggelt magos zsemle, sörrel

Jó reggelt zsemle. Ha időben nekikezdünk a napnak, bő egy órácska alatt elkészíthetjük a reggeli, friss péksüteményt. Nagy előnye, tudjuk mi van benne. Kiskorúaknak a sört kiválthatjuk tejre vagy vízre.





2,5 dl sör
1 teáskanálnyi cukor
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)

A cukrot elkeverjük a sörben, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Jól összekeverjük, és félretesszük pihenni, 15-20 percre.



A sörös élesztő
25 dkg sima liszt (BL55)
1 evőkanálnyi olaj
1 teáskanálnyi só

A zsemlék külsejére: 2-3 evőkanálnyi magkeverék (len, szezám, tökmag)



A felhabzott élesztőhöz keverjük a liszteket, és a sót. Elkezdjük dagasztani, mikor már a folyadékot felvette a liszt, akkor hozzáadjuk az olajat, és a magkeveréket. Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, ha kell, adunk még hozzá lisztet. A bedagasztott tésztát, egy gyengén lisztezett nyújtólapra helyezzük, és nyolc egyforma részre osztjuk. Gombócokat formázunk belőle. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A gombócokat egyesével hengergessük rövid kis rudakká, és hempergessük meg a magkeverékben. Tegyük sütőpapírral bélelt lemezre, és letakarva pihentessük 10 percet.
Vágjuk meg a tetejét egy éles késsel, spricceljük meg hideg vízzel, és tegyük a forró sütőbe. Süssük 22-25 percet, majd a végén meg egy kevés vízzel spricceljük meg. Rácson hagyjuk kihűlni.


Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!

Max (Tanulj meg velem sütni!)
A recepthez a lisztet a Biomag-Malom Kft. segített kiválasztani, köszönjük!


Nincsenek megjegyzések: