2015. január 16., péntek

Habos-mákos, kelt lepény

Kombinált tészta, élesztővel és sütőporral. Könnyű, levegős tésztát kapunk, amihez jól illik a mákos hab. Kávézáshoz, teázáshoz ajánlom, de tökéletes desszert egy ünnepi ebédhez is.





22-25 dkg liszt
6 dkg puha vaj
1/2 evőkanál porcukor
2 tojás sárgája
1/4 kávéskanál sütőpor
1 dkg friss élesztő
1 dl tej
1/2 teáskanál porcukor

10 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
10 dkg porcukor
1/2 dl tej
2 db tojásfehérje
3-4 evőkanál lekvár

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe. A lisztet átszitáljuk a cukorral és a sütőporral. A vajat, a tojás sárgákat és a lisztet összekeverjük az élesztős tejjel. Összedolgozzuk, és lágy rugalmas tésztát gyúrunk belőle, nem biztos, hogy kell az összes tej, inkább lassan adagoljuk. Pár percet pihentetjük a tésztát, közben elkészítjük a töltelékeket. A mákot a cukorral és a tejjel felfőzzük, és kihűtjük. Miután egy kicsit hűlt, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és a kemény habbá vert fehérjét.
A sütőt előmelegítjük 170-180 fokra.
A tésztát átgyúrjuk, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát kinyújtjuk egy kicsit nagyobbra, mint a tepsi, és belehelyezzük. A kilógó széleket ügyesen feltekerjük, beleigazgatjuk a tepsibe. A tésztát megkenjük lekvárral, és belesimítjuk a mákos habot. Az így elkészített pitét is kisütjük, 25-30 perc alatt.
Jó étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések: