Kombinált tészta, élesztővel és sütőporral. Könnyű, levegős tésztát
kapunk, amihez jól illik a mákos hab. Kávézáshoz, teázáshoz ajánlom, de
tökéletes desszert egy ünnepi ebédhez is.
22-25 dkg liszt
6 dkg puha vaj
6 dkg puha vaj
1/2 evőkanál porcukor
2 tojás sárgája
1/4 kávéskanál sütőpor
1 dkg friss élesztő
1 dl tej
1/2 teáskanál porcukor
2 tojás sárgája
1/4 kávéskanál sütőpor
1 dkg friss élesztő
1 dl tej
1/2 teáskanál porcukor
10 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
10 dkg porcukor
1/2 dl tej
2 db tojásfehérje
3-4 evőkanál lekvár
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe. A lisztet átszitáljuk a
cukorral és a sütőporral. A vajat, a tojás sárgákat és a lisztet összekeverjük
az élesztős tejjel. Összedolgozzuk, és lágy rugalmas tésztát gyúrunk belőle,
nem biztos, hogy kell az összes tej, inkább lassan adagoljuk. Pár percet
pihentetjük a tésztát, közben elkészítjük a töltelékeket. A mákot a
cukorral és a tejjel felfőzzük, és kihűtjük. Miután egy kicsit hűlt, hozzáadjuk
a reszelt citromhéjat, és a kemény habbá vert fehérjét.
A sütőt előmelegítjük 170-180 fokra.
A tésztát átgyúrjuk, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát kinyújtjuk egy kicsit nagyobbra, mint a tepsi, és belehelyezzük. A kilógó széleket ügyesen feltekerjük, beleigazgatjuk a tepsibe. A tésztát megkenjük lekvárral, és belesimítjuk a mákos habot. Az így elkészített pitét is kisütjük, 25-30 perc alatt.
A tésztát átgyúrjuk, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát kinyújtjuk egy kicsit nagyobbra, mint a tepsi, és belehelyezzük. A kilógó széleket ügyesen feltekerjük, beleigazgatjuk a tepsibe. A tésztát megkenjük lekvárral, és belesimítjuk a mákos habot. Az így elkészített pitét is kisütjük, 25-30 perc alatt.
Jó étvágyat hozzá!
Max (Tanulj meg velem
sütni!)
Fotó: Szeiler
Stúdió
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése