Kezdjük egy különleges fánkkal a farsangi szezont. Kevés élesztővel,
viszonylag hamar elkészíthető, és az alakja miatt biztosan az asztal dísze
lesz.
Könnyen süthető, megtanulhatjuk a
sütés fortélyait, (ha esetleg elvesznének a szalagok,
és a megoldás).
Egy finom fanyar lekvárral igazi csemege.
Fotó: Szeiler Gábor
Hozzávalók:
4 kisebb, egész tojás
18 dkg tejföl
1 csipet só
1 EK porcukor
50 dkg liszt
1 dkg élesztő
Fotó: Szeiler Gábor
Rugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Függ a liszt mennyisége a
tojások méretétől, és a tejföl víztartalmától, nekem kellet egy evőkanálnyi
liszt még, készítsünk a kezünk ügyébe az ún. mankó lisztet. Nagyon jó állagú
tésztát kapunk, nem ragad. Letakarva pihentessük egy fél órát. Hat részre
osztjuk, és ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. Ezeket vágjuk 7-8 cm-es
darabokra. Vágjuk be az egyik végét a feléig, majd a másik oldalról is, de
előtte fordítsunk rajta 90 fokot (mintha kovászos uborkát vágnánk be). A két
vágást fordítsuk ki egymással szemben, így kapjuk meg a kereszt alakot.
Pihentessük még 10-15 percet, majd közepesen meleg olajban süssük ki. Első
felét 2-3 percig, ekkor fedjük le az edényt, majd fordítsuk meg a tésztát és
már fedő nélkül süssük meg a másik oldalát is.
A felesleges olajat itassuk le róla. Lekvárral és porcukorral tálaljuk.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése