2014. január 14., kedd

Tyúkláb fánk

Kezdjük egy különleges fánkkal a farsangi szezont. Kevés élesztővel, viszonylag hamar elkészíthető, és az alakja miatt biztosan az asztal dísze lesz.

  

Könnyen süthető, megtanulhatjuk a sütés fortélyait, (ha esetleg elvesznének a szalagok, és a megoldás).
Egy finom fanyar lekvárral igazi csemege.



Fotó: Szeiler Gábor

Hozzávalók:
4 kisebb, egész tojás
18 dkg tejföl
1 csipet só
1 EK porcukor
50 dkg liszt

1 dkg élesztő


Fotó: Szeiler Gábor

Rugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Függ a liszt mennyisége a tojások méretétől, és a tejföl víztartalmától, nekem kellet egy evőkanálnyi liszt még, készítsünk a kezünk ügyébe az ún. mankó lisztet. Nagyon jó állagú tésztát kapunk, nem ragad. Letakarva pihentessük egy fél órát. Hat részre osztjuk, és ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. Ezeket vágjuk 7-8 cm-es darabokra. Vágjuk be az egyik végét a feléig, majd a másik oldalról is, de előtte fordítsunk rajta 90 fokot (mintha kovászos uborkát vágnánk be). A két vágást fordítsuk ki egymással szemben, így kapjuk meg a kereszt alakot. Pihentessük még 10-15 percet, majd közepesen meleg olajban süssük ki. Első felét 2-3 percig, ekkor fedjük le az edényt, majd fordítsuk meg a tésztát és már fedő nélkül süssük meg a másik oldalát is.
A felesleges olajat itassuk le róla. Lekvárral és porcukorral tálaljuk.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: