2018. november 18., vasárnap

Leveles-tepertős (sütőporos)


Ismét egy pogácsa recept. A pincénél nagyon népszerű borkorcsolyák a kóstolókhoz, ezért többféle recepttel dolgozunk. Nem kezdődhet rendezvény, úgy, hogy nem illatoznak a kosárban vagy a tányéron pogácsák. Kényelmes recept, egyszerű, bátran ajánlom kezdőknek. 




Elkészítési idő: 30-35 perc,+ a pihentetés,

40 dkg liszt
25 dkg durvára vágott tepertő
5-6 evőkanál tejföl
4-5 evőkanál olvasztott zsír
2 tojássárgája
2 evőkanál rum
2 teáskanál sütőpor
1 nagy csipet só,
tojás a lekenéshez



1. Keverjük bele a sütőport, a sót a lisztbe, adjuk hozzá a tojássárgáját, a rumot és a tejföl egy részét. Puha rugalmas tésztát gyúrjunk, ha túl kemény lenne, adjunk még hozzá tejfölt. Nyújtsuk ki fél centi vastagra, kenjük meg a zsírral és hintsük rá a tepertő ötödét. Hajtsuk össze, és újra nyújtsuk ki, kenjük és hintsük meg tepertővel. A negyedik hajtás után tegyük hideg helyre pihenni 20-30 percre.
2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy sütőlemezt sütőpapírral. Nyújtsuk, ki a tésztát kenjük meg zsírral, terítsük el a maradék tepertőt. Hajtsuk össze, nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és szaggassuk ki a pogácsákat. Kenjük le felvert tojással, és tegyük a forró sütőbe, 15-18 perc alatt süssük szép pirosra.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


Nincsenek megjegyzések: