A tészta a nagy sikernek örvendő, Bence tejfeles pogácsa receptje
alapján készült. Nagyon jó állagú a tészta, jól lehet vele dolgozni, akár lehet
egy kis tepertővel is dúsítani a tésztát. Használjunk keményebb lekvárt, mert
könnyen kifolyik sütés közben. A tejfölt és a tojást készítsük ki előbb, hogy
szobahőmérsékletű legyen.
Fotó: Gabor Szeiler
60 dkg liszt
25 dkg sertés zsír
4 dkg élesztő, vagy ennek megfelelő száraz élesztő (2x7 g-os tasak)
2 dl 20%-os tejföl
1 egész tojás és egy sárgája
1 evőkanál só
a kenéshez egy felver tojás
tölteléknek keményebb (sütésálló) lekvár
Fotó: Gabor Szeiler
A fagyos zsírt egy késes aprítóban morzsásra daráljuk a liszttel. Ha
nincs aprítónk, akkor kézzel, gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a zsírt a
liszttel. Adjuk a morzsás liszthez az élesztőt, a felvert tojásokat, a tejfölt
és a sót. Dolgozzuk össze, és puha, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Készülhet
kézzel, robotgép dagasztó spiráljával vagy kenyérsütő géppel.
Dagasztás után takarjuk le, és langyos helyen kelesztjük 60-70 percet. Gyengén
lisztezett nyújtólapon nyújtsuk ki, majd hajtogassuk össze, hármas
hajtogatással. A tészta egy harmadát hajtsuk be jobbról, seperjük le a
felesleges lisztet, majd a bal oldalát is hajtsuk be, és seperjük le a lisztet.
Alulról is hajtsuk be (vagy fordítsuk el, keresztben magunk elé), ugyanígy
három részre. Takarjuk le, és pihentessük 15-20 percet, majd nyújtsuk ki és
hajtogassuk ismét. Az ideális tészta állagot a háromszori hajtogatással érjük
el. Közben pihentessük.
Fotó: Gabor Szeiler
Melegítsük elő a sütőt 185 fokra. A pihent tésztát vágjuk ketté, így
könnyebb kezelni, azt a tésztát, amivel nem dolgozunk, azt takarjuk le.
Nyújtsuk ki ujjnyi vastagságura, vágjuk fel négyszögekre. Tegyünk
egy-egy kanálnyi lekvárt a tészta közepére, majd két sarkát csippentsük össze.
Tegyük sütőpapírral letakart sütőlemezre, és pihentessük 5-10 percet.
Kenjük le felvert tojással, és tegyük a forró sütőbe, 20-25 perc alatt süssük
szép pirosra. Közben készítsük el a tészta másik felét is.
Rácsra téve, hagyjuk kihűlni.
Jó sütögetést! és
hamarosan újra sütünk
Max (Tanulj meg velem
sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése