A foszlós
fonott kalács receptjénél leírtam, miért készítem elő tésztával a kelt
tésztákat. Sok visszajelzés érkezett, hogy kipróbáltátok, és mennyivel jobb
lett a tészta. Ehhez a brióshoz is használtam elő tésztát, és a kalács
tésztáját használtam fel.
Elő tészta:
1 dl (10 dkg) langyos víz
10 dkg sima liszt
1 g friss élesztő
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, feloldjuk benne, majd hozzá
keverjük a lisztet. Összedolgozzuk, és lefedve, langyos helyen pihentetjük, 1-2
órát. A tojást, a vajat és a tejet előkészítjük, hogy mikor a tésztát rakjuk
össze, már szoba-hőmérsékletű legyen.
Fotó: Szeiler Stúdió
Tészta:
elő tészta
28 dkg sima liszt
1,35 dl (13,5 dkg) tej
5 dkg porcukor
1 teáskanálnyi vaníliás cukor
1 tojás
3 dkg vaj
2 dkg friss élesztő (vagy 6 g szárított)
1 teáskanálnyi olaj
1/2 teáskanálnyi só
a kenéshez egy kisebb tojás
Fotó: Szeiler Stúdió
Az elő tésztára öntjük a langyos tejet, a kissé felvert tojást, a
cukrokat és a lisztet. A tetejére az elmorzsolt élesztő, az olajat és a sót.
Puha lágy tésztát dagasztunk belőle, és ha kell, a dagasztás közben korrigáljuk
a tésztát. Ha nagyon lágy lenne, tegyünk pár kanál lisztet hozzá.
Lefedve, langyos, huzatmentes helyen kelesztjük 20-30 percet. Melegítsük
elő a sütőt 200 fokosra, az aljába tegyünk hideg vizet egy tálkában.
Gyengén lisztezett nyújtólapon, gyúrjuk át a tésztát, osszuk négy
részre, és sodorjunk belőle rudakat.
A gombócokból sodorjunk 40-50 centis rudakat. A rudakból formázzuk meg
a brióst.
Fogjunk a kezünkbe egy rudat, csináljunk rá egy hurkot.
A hurokból kilógó véget hajtsuk vissza.
Ami alul lóg ki, azt felül kell vissza fordítanunk hurokba, ami felülre került, azt alul.
Akkor lett jó a fonásunk, ha öt szalag látszik a brióson.
Fogjunk a kezünkbe egy rudat, csináljunk rá egy hurkot.
A hurokból kilógó véget hajtsuk vissza.
Ami alul lóg ki, azt felül kell vissza fordítanunk hurokba, ami felülre került, azt alul.
Akkor lett jó a fonásunk, ha öt szalag látszik a brióson.
Tegyük a brióst sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk pihenni 15-20 percet.
Kenjük le a felvert tojással, tegyük a forró sütőbe, és 20-25 perc
alatt süssük szép pirosra.
További (húsvéti) receptek az Issuu oldalunkon.
Jó sütögetést!
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése