2014. április 16., szerda

Foszlós, fonott briós

A foszlós fonott kalács receptjénél leírtam, miért készítem elő tésztával a kelt tésztákat. Sok visszajelzés érkezett, hogy kipróbáltátok, és mennyivel jobb lett a tészta. Ehhez a brióshoz is használtam elő tésztát, és a kalács tésztáját használtam fel.


A fonást leírtam a fonott, magos császárzsemle receptjénél, de itt most a videón megtekinthető.

Elő tészta:

1 dl (10 dkg) langyos víz
10 dkg sima liszt
1 g friss élesztő


Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, feloldjuk benne, majd hozzá keverjük a lisztet. Összedolgozzuk, és lefedve, langyos helyen pihentetjük, 1-2 órát. A tojást, a vajat és a tejet előkészítjük, hogy mikor a tésztát rakjuk össze, már szoba-hőmérsékletű legyen. 



Fotó: Szeiler Stúdió

Tészta:

elő tészta
28 dkg sima liszt
1,35 dl (13,5 dkg) tej
5 dkg porcukor
1 teáskanálnyi vaníliás cukor
1 tojás
3 dkg vaj
2 dkg friss élesztő (vagy 6 g szárított)
1 teáskanálnyi olaj
1/2 teáskanálnyi só
a kenéshez egy kisebb tojás




Fotó: Szeiler Stúdió

Az elő tésztára öntjük a langyos tejet, a kissé felvert tojást, a cukrokat és a lisztet. A tetejére az elmorzsolt élesztő, az olajat és a sót. Puha lágy tésztát dagasztunk belőle, és ha kell, a dagasztás közben korrigáljuk a tésztát. Ha nagyon lágy lenne, tegyünk pár kanál lisztet hozzá.
Lefedve, langyos, huzatmentes helyen kelesztjük 20-30 percet. Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra, az aljába tegyünk hideg vizet egy tálkában.
Gyengén lisztezett nyújtólapon, gyúrjuk át a tésztát, osszuk négy részre, és sodorjunk belőle rudakat.
A gombócokból sodorjunk 40-50 centis rudakat. A rudakból formázzuk meg a brióst.



Fogjunk a kezünkbe egy rudat, csináljunk rá egy hurkot.



A hurokból kilógó véget hajtsuk vissza.



Ami alul lóg ki, azt felül kell vissza fordítanunk hurokba, ami felülre került, azt alul.



Akkor lett jó a fonásunk, ha öt szalag látszik a brióson.
Tegyük a brióst sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk pihenni 15-20 percet.
Kenjük le a felvert tojással, tegyük a forró sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.

További (húsvéti) receptek az Issuu oldalunkon.

Jó sütögetést!

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: