Alap sütemény, amit kedvünk szerint variálhatunk. Készíthetjük gyümölcs
keverékkel, vagy csak egy-egy gyümölccsel. Próbáljuk ki barackkal, szilvával (ringlóval
is), eperrel, áfonyával vagy málnával.
Ha mirelit gyümölcsöt használunk, akkor azt előtte a hűtőbe téve, kíméletesen olvasszuk ki.
Ha mirelit gyümölcsöt használunk, akkor azt előtte a hűtőbe téve, kíméletesen olvasszuk ki.
A liszt egy részét kiválthatjuk teljes kiőrlésű liszttel, az erdei
gyümölcshöz jól illik a rozsliszt is.
Elkészítési idő: 15 perc + a sütés 45-50 perc
Fotó: Szeiler Stúdió
25 dkg fehér tönköly liszt
2 tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
17,5 dkg puha vaj
17,5 dkg porcukor vagy darált barnacukor
2 teáskanálnyi vaníliás cukor
17,5 dkg gyümölcs
2-3 evőkanál cukor
vaj a forma kikenéséhez, és egy 8 cm széles sütőpapír csík (általában
35-40 cm hosszú a papír)
Fotó: Szeiler Stúdió
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki egy 30 cm-s, hasáb (gyümölcskenyér)
formát vajjal, és tegyük bele hosszában a méretre vágott sütőpapírt. A sütés
után, ennek segítségével könnyedén ki tudjuk emelni a formából.
2. A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, a
vaníliás cukrot és fehéredésig keverjük.
3. A lisztet szitájuk össze a sütőporral, és két-három részletben
keverjük hozzá a tojásos-vajas keverékhez. Ha túl kemény lenne a tészta, ez
sokban függ a tojások méretétől, akkor adjunk hozzá 2-3 evőkanálnyi tejet. Vegyünk
ki a gyümölcsből 3-4 evőkanálnyit, azt hintsük meg a cukorral.
Fotó: Szeiler Stúdió
4. A tészta harmadát tegyük a forma aljába, arra a gyümölcs felét, majd
ismét egy harmad tésztát, a másik fél adag gyümölcsöt, és simítsuk a tetejére
az utolsó harmad tésztát.
5. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 45-50 percet. Vegyük ki a sütőből a
süteményt, kanállal terítsük el a cukorral összekevert gyümölcsöt (a levével
együtt). Hagyjuk a formában kihűlni, és utána a papír segítségével emeljük ki.
Jó sütögetést! és
hamarosan újra sütünk
Max (Tanulj meg velem
sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése