2014. április 6., vasárnap

Kevert gyümölcsös sütemény

Alap sütemény, amit kedvünk szerint variálhatunk. Készíthetjük gyümölcs keverékkel, vagy csak egy-egy gyümölccsel. Próbáljuk ki barackkal, szilvával (ringlóval is), eperrel, áfonyával vagy málnával.


Ha mirelit gyümölcsöt használunk, akkor azt előtte a hűtőbe téve, kíméletesen olvasszuk ki.
A liszt egy részét kiválthatjuk teljes kiőrlésű liszttel, az erdei gyümölcshöz jól illik a rozsliszt is.


Elkészítési idő: 15 perc + a sütés 45-50 perc


Fotó: Szeiler Stúdió

25 dkg fehér tönköly liszt
2 tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
17,5 dkg puha vaj
17,5 dkg porcukor vagy darált barnacukor
2 teáskanálnyi vaníliás cukor

17,5 dkg gyümölcs
2-3 evőkanál cukor
vaj a forma kikenéséhez, és egy 8 cm széles sütőpapír csík (általában 35-40 cm hosszú a papír)




Fotó: Szeiler Stúdió

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki egy 30 cm-s, hasáb (gyümölcskenyér) formát vajjal, és tegyük bele hosszában a méretre vágott sütőpapírt. A sütés után, ennek segítségével könnyedén ki tudjuk emelni a formából.
2. A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot és fehéredésig keverjük.

3. A lisztet szitájuk össze a sütőporral, és két-három részletben keverjük hozzá a tojásos-vajas keverékhez. Ha túl kemény lenne a tészta, ez sokban függ a tojások méretétől, akkor adjunk hozzá 2-3 evőkanálnyi tejet. Vegyünk ki a gyümölcsből 3-4 evőkanálnyit, azt hintsük meg a cukorral. 


Fotó: Szeiler Stúdió

4. A tészta harmadát tegyük a forma aljába, arra a gyümölcs felét, majd ismét egy harmad tésztát, a másik fél adag gyümölcsöt, és simítsuk a tetejére az utolsó harmad tésztát.
5. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 45-50 percet. Vegyük ki a sütőből a süteményt, kanállal terítsük el a cukorral összekevert gyümölcsöt (a levével együtt). Hagyjuk a formában kihűlni, és utána a papír segítségével emeljük ki.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk


Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: