Különleges ünnepi formázással készített kalács. Foszlós kalács
tésztájából, elő tésztával készült. Lehet akár tojástartó dísz is, de nagyon jó
dolog a ropogós csücsköket letörni.
Felmerült a kérdés, miért is használok elő tésztát. Ennek több oka is
van. Az első és talán legfontosabb, hogy nagyon megváltoztatja a tésztát.
Rugalmas, könnyű vele dolgozni, ez formázáskor nagyon hasznos. A kész sütemény
foszlósabb lesz, kevésbé hajlamos a száradásra, tovább megőrzi a frissességét
és kevésbé morzsálódik a tészta. Könnyebb kezelni, mint a kovászt, nincs
etetés, csak reggel elhatározom, hogy este sütünk, akkor elkészítem hozzá az
elő tésztát.
Természetesen elkészíthető elő tészta nélkül is.
Elkészítési idő: 35 perc +
pihentetés
Fotó: Szeiler Stúdió
Elő tészta:
100 g langyos víz
1 g friss élesztő
100 g sima liszt
1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, kevergetve feloldjuk
benne, majd hozzá adjuk a lisztet. Jól összekeverjük, lefedjük, langyos,
huzatmentes helyen hagyjuk pihenni 2-6-8 órát. Ennél tovább nem érdemes
tartogatni.
Tészta:
2 dkg friss élesztő
13 dkg (1,3 dl) langyos tej
5 dkg porcukor
1 teáskanálnyi étolaj
1 teáskanálnyi vaníliás cukor
3 dkg puha vaj
1 tojás
28 dkg sima liszt + 2-3 kanálnyi, ha a tésztánk túl lágy lenne.
1 teáskanálnyi só
a kenéshez egy kisebb felvert tojás
a formázáshoz egy tiszta plasztik kártya
Fotó: Szeiler Stúdió
2. Az elő tésztához adom a langyos tejet, belemorzsolom az élesztőt.
Arra a porcukor, a vaníliás cukor, az olaj, az átszitált liszt, a kissé felvert
tojás, a puha vaj és a végén a só.
3. Puha rugalmas tésztát dagasztunk 12-15 perc alatt. Ha kell, adjunk hozzá
lisztet, figyeljük a tészta állagát. Hatalmas különbségek vannak liszt és liszt
között.
4. Enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk. majd letakarva, langyos
helyen 40-45 percet kelesztjük.
5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megkelt tésztát 4-6 részre
osztjuk, gömbölyítjük. A gombócokat tenyérrel kilapítjuk, és a plasztik
kártyával csillag alakban bevágjuk. A vágást kihajtjuk, megformázzuk, és
sütőpapírra tesszük. 6. Letakarva 15- 20
percet kelesztjük, majd felvert tojással lekenjük.
6. Forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése