2014. április 9., szerda

Hercegnő koronája kalács

Különleges ünnepi formázással készített kalács. Foszlós kalács tésztájából, elő tésztával készült. Lehet akár tojástartó dísz is, de nagyon jó dolog a ropogós csücsköket letörni.


Felmerült a kérdés, miért is használok elő tésztát. Ennek több oka is van. Az első és talán legfontosabb, hogy nagyon megváltoztatja a tésztát. Rugalmas, könnyű vele dolgozni, ez formázáskor nagyon hasznos. A kész sütemény foszlósabb lesz, kevésbé hajlamos a száradásra, tovább megőrzi a frissességét és kevésbé morzsálódik a tészta. Könnyebb kezelni, mint a kovászt, nincs etetés, csak reggel elhatározom, hogy este sütünk, akkor elkészítem hozzá az elő tésztát.
Természetesen elkészíthető elő tészta nélkül is.


Elkészítési idő:  35 perc + pihentetés 


Fotó: Szeiler Stúdió

Elő tészta:

100 g langyos víz
1 g friss élesztő
100 g sima liszt

1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, kevergetve feloldjuk benne, majd hozzá adjuk a lisztet. Jól összekeverjük, lefedjük, langyos, huzatmentes helyen hagyjuk pihenni 2-6-8 órát. Ennél tovább nem érdemes tartogatni.

Tészta:

2 dkg friss élesztő
13 dkg (1,3 dl) langyos tej
5 dkg porcukor
1 teáskanálnyi étolaj
1 teáskanálnyi vaníliás cukor
3 dkg puha vaj
1 tojás
28 dkg sima liszt + 2-3 kanálnyi, ha a tésztánk túl lágy lenne.
1 teáskanálnyi só
a kenéshez egy kisebb felvert tojás
a formázáshoz egy tiszta plasztik kártya




Fotó: Szeiler Stúdió

2. Az elő tésztához adom a langyos tejet, belemorzsolom az élesztőt. Arra a porcukor, a vaníliás cukor, az olaj, az átszitált liszt, a kissé felvert tojás, a puha vaj és a végén a só.
3. Puha rugalmas tésztát dagasztunk 12-15 perc alatt. Ha kell, adjunk hozzá lisztet, figyeljük a tészta állagát. Hatalmas különbségek vannak liszt és liszt között.
4. Enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk. majd letakarva, langyos helyen 40-45 percet kelesztjük.
5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megkelt tésztát 4-6 részre osztjuk, gömbölyítjük. A gombócokat tenyérrel kilapítjuk, és a plasztik kártyával csillag alakban bevágjuk. A vágást kihajtjuk, megformázzuk, és sütőpapírra tesszük.  6. Letakarva 15- 20 percet kelesztjük, majd felvert tojással lekenjük.
6. Forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: