2014. március 26., szerda

Foszlós, fonott kalács

A régi, szinte első receptem volt a Max konyháján, a foszlós fonott kalács. Az egyik legnépszerűbb recept, sokan elkészítették, nagyon sok visszajelzés érkezett.


Azóta a kelt tésztához való viszonyom még közelebbi lett, sokban átalakult és leegyszerűsödött.  Itt már csak sima lisztből készült, és alap tésztát készítettem hozzá, amit 1-2 órát hagytam pihenni. Az elő tésztát pihentethetjük akár 4-6-8 órát is. A kalács tésztája foszlósabb lesz, tovább megőrzi a frissességét, és kevésbé morzsálódik. Természetesen elkészíthető elő tészta nélkül is.


Fotó: Szeiler Gábor


Míg a kalács sült, addig beszélgettem a fővárosban élő Barátokkal, a téma természetesen a vacsora volt. Mesélte, hogy nagyon húzós hét áll mögöttük, minden este sokáig irodáztak, de mielőtt indultak haza, megrendelték a vacsorát online, és a lépcsőházban találkoztak a futárral. A Foodpanda oldalán rendeltek, és minden estére tudtak különböző vacsorát választani. Ki kellene próbálni.

Elő tészta:

1 dl (10 dkg) langyos víz
10 dkg sima liszt
1 g friss élesztő

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, feloldjuk benne, majd hozzá keverjük a lisztet. Összedolgozzuk, és lefedve, langyos helyen pihentetjük, 1-2 órát. A tojást, a vajat és a tejet előkészítjük, hogy mikor a tésztát rakjuk össze, már szobahőmérsékletű legyen.

Tészta:

alap tészta
56 dkg sima liszt
2,7 dl (27 dkg) tej
10 dkg porcukor
2 teáskanálnyi vaníliás cukor
2 tojás
6 dkg vaj
4 dkg friss élesztő (vagy 11 g szárított)
2 teáskanálnyi olaj
1 teáskanálnyi só
a kenéshez egy kisebb tojás


Fotó: Szeiler Gábor

Az elő tésztára öntjük a langyos tejet, a kissé felvert tojást, a cukrokat és a lisztet. A tetejére az elmorzsolt élesztő, az olajat és a sót. Puha lágy tésztát dagasztunk belőle, és ha kell, a dagasztás közben korrigáljuk a tésztát. Ha nagyon lágy lenne, tegyünk pár kanál lisztet hozzá.
Lefedve, langyos, huzatmentes helyen kelesztjük 20-30 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Gyengén lisztezett nyújtólapon, gyúrjuk át a tésztát, osszuk négy részre, és sodorjunk belőle rudakat. Négyes fonással (nézd meg a kalácssütős videónkat, ott a Kedvesem megmutatja, hogy fonja), majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és letakarva, 20-30 percet kelesztjük.
Sütés előtt kenjük le felvert tojással. Tegyük a forró sütőbe és 30-35 perc alatt süssük meg. Ha nagyon égetne a sütő, akkor vegyük lejjebb a hőfokot, vagy takarjuk le a tésztát egy alufóliával. Sütés után, rácson hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk J


Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: