2014. március 19., szerda

Zöldfűszeres, aludttejes pogácsa (élesztő nélküli)

Gyors, könnyen elkészíthető, élesztő nélküli pogácsa. Nagyon finom, jól variálható, kezdő háziasszonyok álma. Ízesíthetjük füstölt szalonnával, sonkával, sajt darabokkal vagy szárított paradicsommal.


Elkészítési idő: 35-40 perc

45 dkg sima liszt
4 dl aludttej vagy kefir, joghurt, író
5-8 dkg reszelt félkemény sajt
1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 teáskanálnyi só

2-3 teáskanálnyi aprított zöldfűszer, most bazsalikom, petrezselyem és snidling (vagy szárított zöldfűszer keverék)



1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a zöldfűszereket.
2. Keverjük bele az aludttejet, és dolgozzuk jól össze.
3. Borítsuk a tésztát gyengén lisztezett nyújtólapra, és tenyérrel lapítsuk ki. Lisztbe mártott szaggatóval szaggassuk ki, és tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
4. Tegyünk a pogácsák tetejére a reszelt sajtból, kicsit nyomjuk bele az ujjunk hegyével, és tegyük a forró sütőbe.
5. 10 perc után nézzünk rá, ha nagyon pirulna a teteje, vagy olvadna a sajt, akkor vegyük vissza a hőfokot 190-200 fokra, és úgy süssük tovább még 10-15 percet. A sütési idő sokban függ a tészta vastagságától, de 20-25 perc alatt biztosan megsül. Pár percet hagyjuk a lemezen, majd utána tegyük rácsra kihűlni. Vigyázzunk, a langyos tészta hasfájást tud okozni, túlzott fogyasztás esetén.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Inspiráció: Rachel Allen. A család kedvencei

2 megjegyzés:

Lilla Seffer írta...

Elkészült, és nagyon jó lett, köszönöm a szuper receptet ;) Rendkívül gyorsan elkészül :)

Max Gastro írta...

Örülök, ha jól sikerült :-) :-)