2014. március 21., péntek

Fűszeres, karamellizált francia almatorta

Könnyű, gyorsan elkészíthető, ízletes édesség. Télen megtöppedt almából az igazi, az már annyira nem lédús, inkább zamatos. 


Fotó: Szeiler Gábor

Elkészítési idő: 95-100 perc + a pihentetés 

A tésztához
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 evőkanál cukor
1 tojássárgája
3-4 evőkanál hideg víz 

A töltelékhez

3 kisebb alma
1-2 evőkanál citromlé
2 evőkanál barnacukor
3 dkg vaj
1-2 teáskanál mézes fűszerkeverék 

A krémhez

2,5 dl habtejszín
2 kisebb tojás
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál barnacukor
2 teáskanál vaníliás cukor

Fotó: Szeiler Gábor

1. A lisztet, a cukrot és a hideg vajat egy késes betétű robotgépben morzsásra daráljuk, majd a tojás sárgáját és a víz felét is hozzáadjuk. Összedolgozzuk, ha kell, adjunk még hozzá a vízből, puha tésztát kapjunk. A tésztát átöntjük egy nyújtólapra, és az egészet alaposan összedolgozzuk.
2. A kész tésztát háztartási fóliába csomagolva 30-40 percre a hűtőbe tesszük pihenni (elkészíthetjük a tésztát egy nappal korábban is, de akkor szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, 25-30 percet).
3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A pihent tésztát, enyhén lisztezett gyúródeszkán 26 centiméter átmérőjű körlappá nyújtjuk, majd a kivajazott 24-25 centis piteformát kibéleljük az omlós tésztával, úgy hogy körben legyen pereme is.
4. Ezután a meghámozott almákat félbe vágjuk, kimagozzuk, és egy éles késsel, legyező formában bevagdossuk. Megkenjük a citromlével és szépen kirakjuk a tésztára. Megszórjuk a fűszeres cukorral, rámorzsoljuk a vajat is, és a lepényt 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.
5. Az elősütött tortát, rácsra téve 10 percig pihentetjük. A sütőt vegyük vissza 170 fokra.
6. Kézi habverővel a tejszínt, a tojást, a cukrokat és a vaníliáscukrot habosra keverjük. 
7. A vaníliás krémet az elősütött tésztára öntjük, majd újra a forró sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt készre sütjük. Pár percet hagyjuk a formában pihenni.  

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: