Elkészítési idő: 95-100 perc + a pihentetés
A tésztához
20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 evőkanál cukor
1 tojássárgája
3-4 evőkanál hideg víz
A töltelékhez
3 kisebb alma
1-2 evőkanál citromlé
2 evőkanál barnacukor
3 dkg vaj
1-2 teáskanál mézes fűszerkeverék
A krémhez
2,5 dl habtejszín
2 kisebb tojás
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál barnacukor
2 teáskanál vaníliás cukor
Fotó: Szeiler Gábor
1. A lisztet, a cukrot és a hideg vajat egy késes betétű robotgépben
morzsásra daráljuk, majd a tojás sárgáját és a víz felét is hozzáadjuk.
Összedolgozzuk, ha kell, adjunk még hozzá a vízből, puha tésztát kapjunk. A tésztát
átöntjük egy nyújtólapra, és az egészet alaposan összedolgozzuk.
2. A kész tésztát háztartási fóliába csomagolva 30-40 percre a hűtőbe
tesszük pihenni (elkészíthetjük a tésztát egy nappal korábban is, de akkor
szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, 25-30 percet).
3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A pihent tésztát, enyhén
lisztezett gyúródeszkán 26 centiméter átmérőjű körlappá nyújtjuk, majd a
kivajazott 24-25 centis piteformát kibéleljük az omlós tésztával, úgy hogy
körben legyen pereme is.
4. Ezután a meghámozott almákat félbe vágjuk, kimagozzuk, és egy éles
késsel, legyező formában bevagdossuk. Megkenjük a citromlével és szépen kirakjuk
a tésztára. Megszórjuk a fűszeres cukorral, rámorzsoljuk a vajat is, és a lepényt
200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.
5. Az elősütött tortát, rácsra téve 10 percig pihentetjük. A sütőt
vegyük vissza 170 fokra.
6. Kézi habverővel a tejszínt, a tojást, a cukrokat és a vaníliáscukrot
habosra keverjük.
7. A vaníliás krémet az elősütött tésztára öntjük, majd újra a forró sütőbe
tesszük és 25-30 perc alatt készre sütjük. Pár percet hagyjuk a formában
pihenni.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése