2016. november 7., hétfő

Parasztkenyér előtésztával (DNK)

Hajtogatásos módszerrel készült, nagyon jó állagú kenyér. Kicsit időigényesnek tűnik, de megéri a fáradozást. Tudom, lehet kenyeret két óra alatt is készíteni, de az sosem lesz ilyen. Ehhez az állaghoz idő, és türelem kell.
Nem használtam kovászt, mert tudom, hogy sokaknak gondot okoz a kovász életben tartása, vagy éppen a hiánya. Ez a megoldás tökéletes arra az esetre, mikor nem rendszeresen sütünk kenyeret.
Ajánlom kezdőknek is, jól ki lehet tapasztalni a liszteket, az érési időket és a tészta működését.
Pár szó a hajtogatásról. Nagyon sok helyen használják ezt a készítési módot, nem mi és nem most találtuk fel. Évek óta sütöm azt a bagett receptet, amit egy francia pékmestertől tanultam, aki már sokadik generációs pékként ezzel a módszerrel dolgozik. Sok vita és tanulmány foglalkozik azzal, hogy melyik eljárás a jobb. Döntse el mindenki, mit és hogyan készít, egy a fontos, nem szabad ezeket a dolgokat (sem) sablonok közé szorítani. Készítek így is, úgy is tésztát, ajánlom mindenkinek, próbálja ki, és találja meg a maga útját.  


Előtészta:

25 dkg Tüskeszentpéteri kenyérliszt BL80
2,5 dl (25 dkg) kéz meleg víz
1 g friss élesztő vagy 1/4 mokkáskanálnyi szárított élesztő

A vízben feloldom az élesztőt, a lisztet átszitálom, és több részletben összedolgozom a vízzel. Lefedem, és szobahőmérsékleten hagyom érni 4-5-6 órát.


Kenyér tészta:

az érett előtészta
30 dkg Tüskeszentpéteri kenyér liszt BL80
20 dkg Tüskeszentpéteri sima liszt BL55
3,5 dl (35 dkg) langyos víz
2 dkg friss élesztő vagy 5-6 g szárított élesztő
2 dkg só

Az élesztőt feloldom a vízben. Az előtésztát egy kelesztő tálba öntöm, hozzá keverem az élesztős vizet. A liszteket átszitáljuk, és összekeverjük a sóval.
Adjuk a lisztet, több részletben az előtésztás alaphoz, és dolgozzuk össze. Nem kell dagasztani, csak keverni, addig míg összeáll. Ha túl híg lenne, akkor kevés liszttel korrigáljuk. Akkor jó az állaga, ha a keverővel ki tudjuk emelni a tálból, de arról le akar mászni.
Fedjük le, és hagyjuk pihenni 20-30 percet. Borítsuk bőven lisztezett nyújtólapra a tésztát, hintsük meg a tetejét is liszttel, majd a nyomkodjuk ki egy nagy lapra. Hajtogassuk mint a leveles tésztát, úgy hogy a végén a hajtás az aljára kerüljön.
Fedjük le, és pihentessük 20-30 percet. Ismételjük meg a nyújtást, hajtogatást még kétszer, közben hagyjuk pihenni 20-30 percet.
A harmadik hajtás után is hagyjuk pihenni 20-30 percet, majd ismét hajtsuk össze, és formázzuk cipó alakúra. Tegyük a tésztát egy sütőpapírra, és letakarva hagyjuk pihenni 20-30 percet, közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Én pizza kövön sütöttem, de megfelel egy sütőlemez is, az a fontos, hogy a sütővel együtt melegedjen fel.
Hintsük meg a tészta tetejét kevés liszttel, vágjuk be, és csúsztassuk a papír segítségével a forró sütőbe. Süssük 40-45 percet, közben nézzünk rá, hogy a teteje nehogy nagyon piruljon. Rácson hagyjuk (legalább langyosra) hűlni.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A Tüskeszentpéteri lisztet a Zala Cereália biztosította, köszönjük!

2016. október 11., kedd

Zöldséges tekercsek



Az egyik késő nyári borkóstolóhoz készült ez az étel. Egyszerű, a roppanósra párolódott zöldségek jól illenek egy aromás, száraz fehérborhoz. A tölteléket a szezon zöldségeihez igazíthatjuk, és egy könnyű joghurtos-mentás mártogatóssal kiegészítve, igazi beszélgetős, parti étel lehet.

Elkészítési idő: 35-40 perc

1 csomag réteslap (8 lap/20 dkg)
1 kisebb saláta cukkini
1 kápia paprika
2 szál újhagyma
1 tojás a kenéshez, só





1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses 180 fok). A zöldségeket vágjuk vékony csíkokra vagy durvább reszelőn reszeljük le, és finoman sózzuk meg. Tegyük szűrőbe, így a felesleges lé lecsepeg.
2. Terítsünk ki 2 réteslapot, kenjük meg olvasztott vajjal. Vágjuk fel 6-8 négyzetre, és halmozzunk a zöldségből a négyzetekre. Hajtsuk be két oldalt, majd tekerjük fel. Töltsük meg a maradék tésztát is. Helyezzük sütőpapírral bélelt lemezre.
3. Kenjük le a felvert tojással, tegyük a forró sütőbe és 12-15 perc alatt süssük arany barnára. Tálaláskor adjunk hozzá zöldsalátát.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2016. szeptember 25., vasárnap

Barackos-meggyes tésztafelfújt

Rapid desszert, akár maradék felhasználáshoz is tökéletes. Kevés fahéjjal, vagy mézes fűszerkeverékkel még izgalmasabbá tehetjük.

Elkészítési idő: 40-45 perc

4 dl tej
2 dl tejszín
25 dkg cérnametélt
25 dkg barackbefőtt
20-25 dkg magozott meggy
3-4 tojás
4-5 evőkanál porcukor
2-3 evőkanál vaníliás pudingpor

csipet só, pár csepp olaj


1. A tejet és a tejszínt felmelegítjük, sózzuk és a tésztát pár perc alatt megfőzzük benne. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverés 160 fok).
2. A tojást habosra keverjük a cukorral és a pudingporral. A barackot nagyobb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a tojásos cukros alaphoz a meggyel.
3. A kifőtt tésztát több részletben, elkeverjük a tojásos gyümölccsel. Olajjal vékonyan kikenünk egy 20x30 cm-s sütőtálat vagy négy kisebb piteformát, és belekanalazzuk a tésztát. Az előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, és úgy tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2016. augusztus 30., kedd

Sajtos-szódás pogácsa



Igazi borkorcsolya, kedvelt résztvevője volt a nyári borkóstolóknak. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, nincs kelesztési idő. Fontos eleme a jó liszt, és a minőségi sajt. Kellemetlen lehet, ha elfolyik a sajt, ezért keressünk jó minőségű, félkemény sajtot.

Elkészítési idő: 30-35 perc



26 dkg Tüskeszentpéteri finomliszt
1,6 dl tej + egy kevés a kenéshez
10 dkg félkemény, füstölt sajt + 2-3 dkg a szóráshoz
5 dkg fagyos, hideg vaj vagy zsír
4 teáskanál sütőpor
1-2 mokkáskanál só (függ attól mennyire sós a sajt)





1. Keverjük össze a lisztet, a sót és a sütőport. Adjuk hozzá a tejet, reszeljük bele a fagyos vajat és a 10 dkg sajtot.
2. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, szaggassunk belőle 5-6 cm-s pogácsákat. ( ~24-25 db)
3. Tegyük sütőpapírral bélelt lemezre, kenjük le tejjel, és szórjuk meg a maradék sajttal. Előmelegített sütőben, 175 fokon, 15-18 perc alatt süssük szép pirosra.


Jó étvágyat hozzá!
Max
A Tüskeszentpéteri lisztet a Zala Cereália biztosította, köszönjük!
A borkorcsolyákat, a hozzáillő hűs borokat és  az év strandétele 2016 TOP6-ban szereplő Gyenesi Ficánkát megtalálod A Darnayban, Gyenesdiáson.
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2016. július 27., szerda

Olasz narancsos kenyér (édes sütemény)



Az egyik szlogenünk a „Főzzünk könnyedén”, amit igyekszünk is megtartani. A Balatoni Kurzusok előadásain az ilyen receptekre helyezzük a hangsúlyt. Kevés munkával,(~ 10 perc) előkészítve is tudunk csodás süteményeket készíteni. Egy melegebb nyári nap, reggelén is be lehet vállalni, hiszen a sütő nélkülünk is végzi a dolgát. Vihetjük piknikezni, vagy egy nyár esti, kiülős, baráti beszélgetéshez egy pohár borral.

Elkészítési idő: 55-60 perc





27 dkg Tüskeszentpéteri finomliszt
25 dkg puha vaj
20 dkg barnacukor
4 tojás
2 narancs leve (~ 1 dl)
1 tasak vaníliás cukor
6 g sütőpor
1 csipet só
pár csepp olaj, vagy kevés puha vaj, a forma kikenéséhez





1. Keverjük habosra a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat és keverjük fehéredésig. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
2. Keverjük a tojásos alapba a sót, és a narancslét. Keverjük bele a lisztbe a sütőport, majd több részletben dolgozzuk a tojásos alaphoz.
3. Kenjünk ki egy hasábformát vajjal/olajjal, terítsük bele a tésztát, simítsuk el a tetejét. Tegyük a forró sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük szép aranysárgára. Hagyjuk a formában langyosra hűlni, és utána vegyük ki.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A Tüskeszentpéteri lisztet a Zala Cereália biztosította, köszönjük!
A finom balatoni borokat és más finomságokat megtalálod A Darnayban, Gyenesdiáson, ahol piknikezhetsz is.
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.