2020. április 26., vasárnap

Kefires, szárított kovászos királybúza kenyér


Kefires, szárított kovászos királybúza kenyér

Többlépcsős kovászolási technikával elkészített kenyér, ami most nagy részben királybúza liszttel készült, ami természetesen tetszés szerint változtatható. Fontos tudni, hogy a receptet minden esetben csak egy alapnak kell tekinteni, és a legritkább esetben sikerül ugyanúgy. Tessék nyugodtan kísérletezni, próbálkozni (mi is így teszünk). Szeretném bemutatni, hogy azok akik esetleg kudarcot vallottak a kovász életben tartásával és felhasználásával, azoknak is számos módszer áll a rendelkezésükre, hogy ne kelljen „ipari” kenyeret, tésztát fogyasztani. Nagyon jó minőségű élesztővel, azt okosan felhasználva is már nagyon szép és finom dolgokat lehet készíteni. Ez a recept már egy kicsit bonyolultabb módszer, de érdemes kipróbálni.
Tudom, nem a legszebb kenyerem, de azt gondolom, pont az lényege a tanulásnak hogy lássuk a hibákat is. Igen, vannak hibái, de felvállalom, mert meg akarom mutatni, hogy lehet csinálni. Kefires kovász:
225 g (fél doboz) kaukázusi kefir
100 g teljes kiőrlésű királybúza liszt (KBL-220)
egy csipet (barna) cukor

Keverjük össze, és lazán lefedve, letakarva hagyjuk a pulton a konyhában 24-48 órára.

Előtészta:

Az érett kefires kovászunk
7 g szárított rozskovász (pl. DM saját márkás BIO)
320 g szoba hőmérsékletű víz
150 g királybúza liszt (KBL-120)A kefires kovászt keverjük össze a vízzel és a kovászporral, majd adjuk hozzá a lisztet. Addig keverjük, míg a tészta sima lesz. Fedjük le, és huzatmentes helyre (pl. sütő) tegyük pihenni 2-3 órára.

150 g királybúza liszt (KBL-120)
200 g búzaliszt (BL-55)
20 g tengeri sóKeverjük össze a liszteket a sóval. Dolgozzuk össze a kovásszal, és dagasszunk egy puha, rugalmas tésztát (kb. 18-20 perc). Ezt kézzel érdemes csinálni, így érezzük a tészta változásait. Letakarva kelesszük, huzatmentes helyen, legalább 2-3 órát.
Gyúrjuk át a tésztát, és hagyjuk pihenni 20-30 percet, csak utána formázzuk meg. A megformázott tésztát tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőedénybe, vágjuk be, és tegyük a hűtőbe 12-14 órára, lazán letakarva egy ruhával.Sütés előtt 60-80 perccel előbb vegyük ki a hűtőből. Melegítsük közben elő a sütőt 240 fokra (alsó-felső, mintha kemencében sütnénk). Tegyük a forró sütőbe, és süssük 20 percet. Vegyük lejjebb a hőfokot 220 fokra, és süssük még 20 percet. Óvatosan vegyük ki a formából, tegyük a rácsra, és süssük még 5-10 percet.

Nincsenek megjegyzések: