Kefires, szárított kovászos királybúza kenyér
Többlépcsős kovászolási technikával elkészített kenyér, ami most nagy részben királybúza liszttel készült, ami természetesen tetszés szerint
változtatható. Fontos tudni, hogy a receptet minden esetben csak egy alapnak
kell tekinteni, és a legritkább esetben sikerül ugyanúgy. Tessék nyugodtan kísérletezni,
próbálkozni (mi is így teszünk). Szeretném bemutatni, hogy azok akik esetleg
kudarcot vallottak a kovász életben tartásával és felhasználásával, azoknak is
számos módszer áll a rendelkezésükre, hogy ne kelljen „ipari” kenyeret, tésztát
fogyasztani. Nagyon jó minőségű élesztővel, azt okosan felhasználva is már
nagyon szép és finom dolgokat lehet készíteni. Ez a recept már egy kicsit
bonyolultabb módszer, de érdemes kipróbálni.
Tudom, nem a legszebb kenyerem, de azt gondolom, pont az lényege a tanulásnak hogy lássuk a hibákat is. Igen, vannak hibái, de felvállalom, mert meg akarom mutatni, hogy lehet csinálni.
Tudom, nem a legszebb kenyerem, de azt gondolom, pont az lényege a tanulásnak hogy lássuk a hibákat is. Igen, vannak hibái, de felvállalom, mert meg akarom mutatni, hogy lehet csinálni.
Kefires kovász:
225 g (fél doboz) kaukázusi kefir
100 g teljes kiőrlésű királybúza liszt (KBL-220)
egy csipet (barna) cukor
Keverjük össze, és lazán lefedve, letakarva hagyjuk a pulton a
konyhában 24-48 órára.
Előtészta:
Az érett kefires kovászunk
7 g szárított rozskovász (pl. DM saját márkás BIO)
320 g szoba hőmérsékletű víz
150 g királybúza liszt (KBL-120)
A kefires kovászt keverjük össze a vízzel és a kovászporral, majd adjuk
hozzá a lisztet. Addig keverjük, míg a tészta sima lesz. Fedjük le, és
huzatmentes helyre (pl. sütő) tegyük pihenni 2-3 órára.
150 g királybúza liszt (KBL-120)
200 g búzaliszt (BL-55)
20 g tengeri só
Keverjük össze a liszteket a sóval. Dolgozzuk össze a kovásszal, és
dagasszunk egy puha, rugalmas tésztát (kb. 18-20 perc). Ezt kézzel érdemes
csinálni, így érezzük a tészta változásait. Letakarva kelesszük, huzatmentes
helyen, legalább 2-3 órát.
Gyúrjuk át a tésztát, és hagyjuk pihenni 20-30 percet, csak utána
formázzuk meg. A megformázott tésztát tegyük egy sütőpapírral bélelt
sütőedénybe, vágjuk be, és tegyük a hűtőbe 12-14 órára, lazán letakarva egy
ruhával.
Sütés előtt 60-80 perccel előbb vegyük ki a hűtőből. Melegítsük közben
elő a sütőt 240 fokra (alsó-felső, mintha kemencében sütnénk). Tegyük a forró
sütőbe, és süssük 20 percet. Vegyük lejjebb a hőfokot 220 fokra, és süssük még
20 percet. Óvatosan vegyük ki a formából, tegyük a rácsra, és süssük még 5-10
percet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése