2018. december 19., szerda

Mandarinos-citromoskenyér


A 2018-s Segítsüti ezen a süteményen lett lepróbálva. Első sütésként csodásan sikerült, így már nem is volt kérdés, ezt kell elkészíteni. Sütemény, ami megállja a helyét önállóan is, akár az ünnepi asztalon, de kísérője lehet teázásnak, kávézásnak. Egyszerű tészta, és a mandarin jól megmutathatja magát benne. Valamiért ez a gyümölcs (is) mellőzött a sütemények vagy a akár a lekvárok között. Érdemes kipróbálni, szerintem egy nagyon finom, sokrétű gyümölcs.



Elkészítési idő: 55-60 perc + a pihentetés

27 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg puha vaj
15 dkg krémsajt
20 dkg barnacukor
4 tojás
2 evőkanál étkezési keményítő
1 dl mandarinlé
0,5 dl citromlé
1 tasak vaníliás cukor
6 g sütőpor
1 csipet só
pár csepp olaj a forma kikenéséhez

Cukormáz:

15 dkg porcukor átszitálva
1 teáskanál citromlé
3-4 teáskanál hideg víz



1. Keverjük habosra a vajat, a krémsajttal, a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat és keverjük fehéredésig. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
2. Keverjük a tojásos alapba a sót, a mandarin és a citromlevet. Keverjük bele a lisztbe a sütőport, és a keményítőt majd több részletben dolgozzuk a tojásos alaphoz.
3. Kenjünk ki egy hasábformát olajjal, terítsük bele a tésztát, simítsuk el a tetejét. Tegyük a forró sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük szép aranysárgára. Hagyjuk a formában langyosra hűlni, és utána vegyük ki.
4. Az átszitált porcukrot keverjük ki egy tálkában a citromlével és 3 teáskanál vízzel. Ha nagyon sűrű lenne, pár csepp vízzel hígíthatjuk. A kihűlt sütemény tetejére csorgassuk, és egy kanál segítségével terítsük el. Hagyjuk megdermedni a mázat, és utána tálalhatjuk.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.


Nincsenek megjegyzések: