Tartalmas rozsos kifli, sok maggal, magas bel tartalmi
értékkel és rost tartalommal. Az eredeti receptet 1984-től készítik, ez itt az
egyszerűsített, házi változat. Készült már sima rozsos tésztával, de ez a
kovászolt nekünk jobban tetszik. Kevésbé morzsálódik, és tovább kitart a „szavatossága”.
Igazi szendvics alap, kevésbé sós tésztájába tölthetünk füstölt sonkát,
kolbászt, a végeredmény mégsem lesz sós. Az elkészítéséhez nem kell sok idő,
igazából talán az egész fél óra. Ha a kovásznak megadjuk az időt, jó állagú
tésztát kapunk, érdemes elkészíteni. Készíthetünk zsemlét, kisebb bucit és
kenyeret is ebből a tésztából.
Kovász:
20 dkg rozsliszt/tönkölybúzaliszt
20 dkg (2 dl) langyos víz
0,5 dkg friss élesztő (vagy negyed mokkáskanálnyi szárított)
A langyos
vízben feloldjuk az élesztőt, majd hozzákeverjük a lisztet. Nem kell
kidolgozni, elég annyi, hogy az élesztőt eloszlatjuk. Fedjük le, és langyos
helyen érleljük 8-10-12 órát.
Tészta:
1 adag kovász
10 dkg rétes liszt
25 dkg sima liszt
15 dkg (1,5 dl) langyos víz
1 dkg friss élesztő (vagy egy mokkáskanálnyi szárított)
2 csapott teáskanálnyi só
3 teáskanálnyi almaecet (sima 10%-s ecetből elég két teáskanálnyi)
6 dkg magkeverék (len, szezám, tök, napraforgómag és zabpehely)
12 teáskanálnyi (~3,5 dkg) magkeverék a szóráshoz
Az élesztőt
oldjuk fel a langyos vízben, keverjük hozzá a kovászt. Szitáljuk át a
liszteket, adjuk hozzá a sót. Keverjük össze a kovásszal, adjuk hozzá az ecetet
és a magkeveréket is. Dagasszunk rugalmas tésztát belőle. A dagasztás után
vegyük 12 egyforma részre, és formázzunk egyenként gombócokat belőle. Takarjuk
le, és hagyjuk kelni 20-30 percet. Nyújtsuk ki a gombócot, majd jó szorosan
tekerjük fel. Hintsünk a nyújtólapra egy teáskanálnyi magkeveréket, és jól
belenyomva, sodorjuk végig rajta a kiflit. Tegyük sütőpapírral bélelt
sütőlemezre, és készítsük el a többi kiflit is hasonlóképpen. Takarjuk le, és
langyos helyen kelesszük 30-35 percet.
Melegítsük
elő a sütőt 250 C°-ra, és tegyünk az aljába, egy hőálló tálkába forró vizet. A
kifliket vágjuk be egy éles késsel, spricceljük meg hideg vízzel, és tegyük a
forró sütőbe. Süssük 10-12 percet, majd vegyük vissza a hőfokot 200 C°-ra, és
ezen süssük tovább 20-25 percet. Mikor kivesszük, ismét spricceljük meg hideg
vízzel, hagyjuk pár percig a sütőlapon, majd szedjük rácsra, és azon hagyjuk
kihűlni.
A régebbi Kornspitzet itt találod.
Jó
sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max
(Tanulj meg velem sütni!)
4 megjegyzés:
Megsütöttem, nagyon finom, tényleg olyan mint az eredeti, köszi :)
Köszönöm, mi is nagyon szeretjük.
Szeretném megsütni, de nincs kovászom és most kellene. Mivel helyettesíthetem a kovászt?
Próbáld meg elő tésztával. Az ami a kovász lenne, készítsd el, és hagyd 2-3 órát érni, majd használd fel, mint egy kovászt. Kérlek, meséld majd el, hogy sikerült.
Megjegyzés küldése