2013. február 24., vasárnap

Hamburgerzsemle házilag


Hamburger a nagy kedvenc. Szinte nem tudok olyat, aki ne szeretné. Bár a jó hamburger ritka. Ezért azt gondolom, megéri otthon időt és energiát szánni az elkészítésére. Kezdjük a saját készítésű hamburgerbucikkal. Régóta készül már nálunk, különböző verziókban.



Nincs nagy titok a zsemle készítésében, talán annyi, hogy mint a legtöbb kelt tésztánál, itt is érdemes langyos alapanyagokkal dolgozni. Meg is lehet langyosítani, de az a legjobb, ha két-három órával a készítés előtt a konyhapultra készítünk mindent, kivéve az élesztőt.



Hozzávalók 15 darabhoz:

20 dkg rétesliszt
40 dkg sima liszt
1 tojás
10 dkg joghurt/kefir
20 dkg tej
5 dkg olaj
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
2 dkg friss élesztő

A kenéshez:

1 tojás sárgája



A langyos tejet és joghurtot összekeverjük a cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszteket átszitáljuk és hozzáadjuk a sót. Belekeverjük az élesztős tejet (gyorskovász) és az olajjal kikevert tojást. Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Lefedve hagyjuk pihenni 15-20 percet, majd 15 egyforma darabra osztjuk és azokat gombóc alakra formázzuk. Minden gombócot a két tenyerünk között megformázunk, úgy hogy egy kicsit összenyomjuk. Így képezünk bucikat, amit a sütőpapírra teszünk, majd a közepét az ujjainkkal lenyomjuk. Letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük 20-25 percet.


A kész hamburger, saját húspogácsával.

A sütőt előmelegítjük 200 C°-ra, a sütő aljába, egy hőálló tálkába tegyünk forró vizet. A bucik tetejét lekenjük a felvert tojássárgájával és 20-25 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük és azon hagyjuk kihűlni teljesen.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!
Max (Tanulj meg velem sütni!)


1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép! Sütöttem már hamburgert, de biztos hogy kipróbálom ezt is!