2013. február 10., vasárnap

Joghurtos riegel


Kedvelt szendvics alap, sok maggal, magas rozstartalommal és persze joghurttal. Ez a tészta most nem kovásszal készült, hanem sima kelesztett tésztával. A kedvenc tejes kifli receptem lett átalakítva. Kicsit savanykás a tésztája, olyan igazi rozsos illatú és állagú is. 
Érdemes a joghurtot előző este (~6-7 órával) kikészíteni, és egy kicsit meglangyosítani. Készíthetjük kefirrel is, vagy aludt tejjel. 



Hozzávalók:
37,5 dkg joghurt (nagy pohár)
10 dkg (jó egy deci víz)
1 csipet cukor
4 dkg friss élesztő
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
25 dkg rétes liszt
25 dkg sima liszt
2 csapott teáskanál só
2 teáskanál dióliszt (elhagyható)
6-7 evőkanál magkeverék (lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag, szőlőmag őrlemény)



A joghurtot keverjük ki a langyos vízzel, a cukorral és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni egy kicsit, addig szitáljuk át a liszteket. A rozslisztből kiszitált korpa és rozs-töret mehet az élesztős keverékbe. Keverjük össze a liszteket a sóval (itt adjuk hozzá a diólisztet is), adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és dolgozzuk össze. Lágy, rugalmas tésztát dagasszunk, majd a végén adjuk hozzá a magkeverék kétharmadát. Dolgozzuk bele a tésztába a magokat is. Egy kelesztő edényt vékonyan kenjünk ki olajjal, és ebbe tegyük a tésztát. Fedjük le, és huzatmentes, langyos helyen kelesszük 40-50 percet.



Borítsuk a megkelt tésztát egy nyújtólapra (lehetőleg szilikonra, és akkor nem kell alálisztezni). A kezünkkel nyomkodjuk ki egy nagy téglalappá, egy hüvelykujjnyi vastagságra. A megmaradt magkeveréket hintsük el egyenletesen, és kézzel nyomkodjuk bele a tésztába. Görgős tészta vágóval vágjuk hosszában három részre, majd keresztben 6 részre.  Helyezzük át egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és letakarva kelesszük 40-50 percet. Melegítsük elő a sütőt 200 C°-ra, tegyünk az aljába, egy hőálló tálkába forró vizet. Spricceljük meg a tészta tetejét hideg vízzel, és süssük a sütőben 25-30 perc alatt szép ropogósra. A sütés vége előtt 5 perccel vegyük ki, és ismét spricceljük meg hideg vízzel. Szedjük át a sütés után rácsra, és azon hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: