2013. február 6., szerda

Kornspitz (kovászolt tésztából)


Tartalmas rozsos kifli, sok maggal, magas bel tartalmi értékkel és rost tartalommal. Az eredeti receptet 1984-től készítik, ez itt az egyszerűsített, házi változat. Készült már sima rozsos tésztával, de ez a kovászolt nekünk jobban tetszik. Kevésbé morzsálódik, és tovább kitart a „szavatossága”. Igazi szendvics alap, kevésbé sós tésztájába tölthetünk füstölt sonkát, kolbászt, a végeredmény mégsem lesz sós. Az elkészítéséhez nem kell sok idő, igazából talán az egész fél óra. Ha a kovásznak megadjuk az időt, jó állagú tésztát kapunk, érdemes elkészíteni. Készíthetünk zsemlét, kisebb bucit és kenyeret is ebből a tésztából.




Kovász:
20 dkg rozsliszt/tönkölybúzaliszt
20 dkg (2 dl) langyos víz
0,5 dkg friss élesztő (vagy negyed mokkáskanálnyi szárított)

A langyos vízben feloldjuk az élesztőt, majd hozzákeverjük a lisztet. Nem kell kidolgozni, elég annyi, hogy az élesztőt eloszlatjuk. Fedjük le, és langyos helyen érleljük 8-10-12 órát.

Tészta:
1 adag kovász
10 dkg rétes liszt
25 dkg sima liszt
15 dkg (1,5 dl) langyos víz
1 dkg friss élesztő (vagy egy mokkáskanálnyi szárított)
2 csapott teáskanálnyi só
3 teáskanálnyi almaecet (sima 10%-s ecetből elég két teáskanálnyi)
6 dkg magkeverék (len, szezám, tök, napraforgómag és zabpehely)
12 teáskanálnyi (~3,5 dkg) magkeverék a szóráshoz



Az élesztőt oldjuk fel a langyos vízben, keverjük hozzá a kovászt. Szitáljuk át a liszteket, adjuk hozzá a sót. Keverjük össze a kovásszal, adjuk hozzá az ecetet és a magkeveréket is. Dagasszunk rugalmas tésztát belőle. A dagasztás után vegyük 12 egyforma részre, és formázzunk egyenként gombócokat belőle. Takarjuk le, és hagyjuk kelni 20-30 percet. Nyújtsuk ki a gombócot, majd jó szorosan tekerjük fel. Hintsünk a nyújtólapra egy teáskanálnyi magkeveréket, és jól belenyomva, sodorjuk végig rajta a kiflit. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és készítsük el a többi kiflit is hasonlóképpen. Takarjuk le, és langyos helyen kelesszük 30-35 percet.



Melegítsük elő a sütőt 250 C°-ra, és tegyünk az aljába, egy hőálló tálkába forró vizet. A kifliket vágjuk be egy éles késsel, spricceljük meg hideg vízzel, és tegyük a forró sütőbe. Süssük 10-12 percet, majd vegyük vissza a hőfokot 200 C°-ra, és ezen süssük tovább 20-25 percet. Mikor kivesszük, ismét spricceljük meg hideg vízzel, hagyjuk pár percig a sütőlapon, majd szedjük rácsra, és azon hagyjuk kihűlni.
A régebbi Kornspitzet itt találod.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megsütöttem, nagyon finom, tényleg olyan mint az eredeti, köszi :)

Max írta...

Köszönöm, mi is nagyon szeretjük.

Névtelen írta...

Szeretném megsütni, de nincs kovászom és most kellene. Mivel helyettesíthetem a kovászt?

Max Gastro írta...

Próbáld meg elő tésztával. Az ami a kovász lenne, készítsd el, és hagyd 2-3 órát érni, majd használd fel, mint egy kovászt. Kérlek, meséld majd el, hogy sikerült.