Hamburger a nagy kedvenc. Szinte nem tudok olyat, aki ne szeretné. Bár a jó hamburger ritka. Ezért azt gondolom, megéri otthon időt és
energiát szánni az elkészítésére. Kezdjük a saját készítésű hamburgerbucikkal.
Régóta készül már nálunk, különböző verziókban.
Nincs nagy titok a zsemle készítésében, talán annyi, hogy
mint a legtöbb kelt tésztánál, itt is érdemes langyos alapanyagokkal dolgozni.
Meg is lehet langyosítani, de az a legjobb, ha két-három órával a készítés előtt
a konyhapultra készítünk mindent, kivéve az élesztőt.
Hozzávalók 15 darabhoz:
20 dkg rétesliszt
40 dkg sima liszt
1 tojás
10 dkg joghurt/kefir
20 dkg tej
5 dkg olaj
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor
2 dkg friss élesztő
A kenéshez:
1 tojás sárgája
A langyos tejet és joghurtot összekeverjük a cukorral és
belemorzsoljuk az élesztőt. A liszteket átszitáljuk és hozzáadjuk a sót.
Belekeverjük az élesztős tejet (gyorskovász) és az olajjal kikevert tojást. Lágy,
rugalmas tésztát dagasztunk. Lefedve hagyjuk pihenni 15-20 percet, majd 15
egyforma darabra osztjuk és azokat gombóc alakra formázzuk. Minden gombócot a
két tenyerünk között megformázunk, úgy hogy egy kicsit összenyomjuk. Így
képezünk bucikat, amit a sütőpapírra teszünk, majd a közepét az ujjainkkal
lenyomjuk. Letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük 20-25 percet.
A kész hamburger, saját húspogácsával.
A sütőt előmelegítjük 200 C°-ra, a sütő aljába, egy hőálló tálkába
tegyünk forró vizet. A bucik tetejét lekenjük a felvert tojássárgájával és 20-25
perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük és azon hagyjuk kihűlni teljesen.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk!
Max (Tanulj meg velem sütni!)
1 megjegyzés:
Nagyon szép! Sütöttem már hamburgert, de biztos hogy kipróbálom ezt is!
Megjegyzés küldése