2014. február 1., szombat

Sütőben sült, (kemencés) fánk

Sütőben, kemencében sült fánk. Kicsit más műfaj, mint az olajban sült, szalagos fánk. Ellentétben az olajban sütött verzióval, ez még másnap is élvezhető, puha a tésztája.

A praktikusságot leszámítva, az alakja is vonzó a fogyasztó társadalom részére. Az hogy a lyukon bedugott ujjunkról rágcsáljuk le, az még a felnőttek számára is alap. 


Fotó: Gabor Szeiler

Hozzávalók:

60 dkg liszt
2 dl langyos tej
10 dkg puha vaj
2 dkg só)
2 egész tojás
10 dkg cukor
3 dkg élesztő
1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy csomag vaníliás cukor
1 evőkanál szárított citromhéj


Kenéshez: felvert tojás és porcukor.


Fotó: Gabor Szeiler

A tészta hozzávalóiból a vaj kivételével összedolgozzuk a tésztát, majd utána dolgozzuk bele a puha vajat. Puha lágy tésztát dagasztunk.
Letakarva kelesszük 45-55 percet, langyos helyen (pl. 50 fokra előmelegített sütőben).
Gyengén lisztezett nyújtólapon, kinyújtjuk (a szögletesre nyújtáshoz segédlet itt), majd kiszaggatjuk. Ehhez két különböző méretű szaggatót (vagy vékony poharat) használunk. Én most olyat használtam, ami 6 cm-s volt, a belsejét pedig egy 2 cm-s lyukasztóval böktem ki. Rakjuk sütőpapírral bélelt sütőlapra, és letakarva pihentessük még. Sütés előtt kenjük le felvert tojással, és szórjuk meg porcukorral, ez ropogós, karamell réteg lesz sütés közben.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, szép pirosra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ


Max (Tanulj meg velem sütni!)

2 megjegyzés:

B Kristina írta...

Nagyszeruuuuu! Ezt kiprobalom, mert olajszagot nem viselek el a hazban! Kosziiiiiiiii

Beastie írta...

ej de jó ötlet. Köszi.