Sütőben, kemencében sült fánk. Kicsit más műfaj, mint az olajban sült,
szalagos fánk. Ellentétben az olajban sütött verzióval, ez még másnap is
élvezhető, puha a tésztája.
A praktikusságot leszámítva, az alakja is vonzó a fogyasztó társadalom
részére. Az hogy a lyukon bedugott ujjunkról rágcsáljuk le, az még a felnőttek
számára is alap.
Fotó: Gabor Szeiler
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 dl langyos tej
10 dkg puha vaj
2 dkg só)
2 egész tojás
10 dkg cukor
3 dkg élesztő
1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy csomag vaníliás cukor
1 evőkanál szárított citromhéj
Kenéshez: felvert tojás és porcukor.
Fotó: Gabor Szeiler
A tészta hozzávalóiból a vaj kivételével összedolgozzuk a tésztát, majd
utána dolgozzuk bele a puha vajat. Puha lágy tésztát dagasztunk.
Letakarva kelesszük 45-55 percet, langyos helyen (pl. 50 fokra
előmelegített sütőben).
Gyengén lisztezett nyújtólapon, kinyújtjuk (a szögletesre nyújtáshoz
segédlet itt),
majd kiszaggatjuk. Ehhez két különböző méretű szaggatót (vagy vékony poharat)
használunk. Én most olyat használtam, ami 6 cm-s volt, a belsejét pedig egy 2
cm-s lyukasztóval böktem ki. Rakjuk sütőpapírral bélelt sütőlapra, és letakarva
pihentessük még. Sütés előtt kenjük le felvert tojással, és szórjuk meg
porcukorral, ez ropogós, karamell réteg lesz sütés közben.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, szép pirosra sütjük. Rácson hagyjuk
kihűlni.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
2 megjegyzés:
Nagyszeruuuuu! Ezt kiprobalom, mert olajszagot nem viselek el a hazban! Kosziiiiiiiii
ej de jó ötlet. Köszi.
Megjegyzés küldése