2014. február 22., szombat

Burgonyás-parmezános keksz

Sós ízesítésű kekszek, amik jól illenek krémlevesekhez, vagy éppen beszélgetős-borozgatós estékhez. Kalandozzunk egy kicsit a kekszek világában, és tapasztaljuk meg, hogy ez sem egy ördöngös recept. Sőt! Szerintem az egyik legegyszerűbb recept, nagyon jól variálható az ízesítése. Ízesíthetjük chilivel, zöldfűszer-keverékkel, köménnyel, szárított/pirított hagymával vagy sonka-sóval.
Kell a tésztájába főtt burgonya. Ezt érdemes előző nap elkészíteni, vagy a maradékot felhasználni. Ebből a tészta mennyiségből 12-14 keksz készíthető. A só mennyiségét nagyban befolyásolja a parmezán sóssága, vigyázzunk, nehogy túlsózzuk.


Elkészítési idő: 15 perc + 20 perc sütés



12,5 dkg liszt
4 dkg parmezán
6 dkg puha vaj
15 dkg főtt burgonya
1 csomag sütőpor
1-2 teáskanálnyi, sómentes zöldfűszer keverék
frissen őrölt, színes bors

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Szitáljuk át a lisztet a sütőporral.
2. Reszeljük bele a főtt burgonyát és a parmezánt. Keverjük bele a zöldfűszereket, a sót és a borsot.
3. Gyúrjuk össze a tésztát, ha nagyon ragadna, adjunk még hozzá kevés lisztet.
4. Formázzunk hengert a tésztából, és egy éles késsel vágjuk fel 12 egyforma szeletre.
5. Tegyük sütőpapírral bélelt lemezre, és tegyük a forró sütőbe. Süssük 20-22 perce alatt szép aranysárgára. Sütés után hagyjuk pár percet a sütőlapon, és utána tegyük át rácsra.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: