A klasszikus szalagos (farsangi fánk).
Figyeljünk arra, hogy az alapanyagok legyenek langyosak, és huzatmentes, meleg helyen dolgozzunk. A szaggatásnál és sütésnél minél kevesebb liszt kerüljön a tésztára és a fánkra, mert akkor gyorsan tönkre megy az olaj.
Figyeljünk arra, hogy az alapanyagok legyenek langyosak, és huzatmentes, meleg helyen dolgozzunk. A szaggatásnál és sütésnél minél kevesebb liszt kerüljön a tésztára és a fánkra, mert akkor gyorsan tönkre megy az olaj.
Fotó: Gabor Szeiler
3 dl tej
5 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
2 tojás sárgája
50 dkg sima liszt
1 mokkáskanálnyi só
Dagasztás közben:
5 dkg puha vaj
1 evőkanál étolaj
Fotó: Gabor Szeiler
1. A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot, a
tojás sárgákat (érdemes villával egy kicsit felverni), a lisztet és a sót.
Dolgozzuk jól össze, dagasszuk 5-6 percet. Az állaga még morzsás, ne ijedjünk
meg.
2. Adjuk hozzá a puha vajat és az olajat, és dagasszunk belőle, 10 12
perc alatt, puha, rugalmas tésztát.
3. Gyengén olajozott kelesztő tálban (vagy letakarva), langyos helyen
kelesszük 40-50-60 percet.
4. A nyújtólapra kevés lisztet hintsünk, és azon centi vastagságúra
nyújtjuk.
5. Szaggassuk ki egy kerek kiszúróval, és letakarva, kelesszük még
20-25 percet.
6. Melegítsük fel az olajat. A fánk felső részébe nyomjuk bele az
ujjunkat, és azt az oldalát tegyük az olajba.
Fedjük le az edényt és 2-3 perc alatt süssük meg az egyik oldalát. Ne
tegyünk 3-4 darabnál többet az olajba, mert nagyon lehűl.
7. Vegyük le a fedőt, fordítsuk meg a fánkokat, és süssük meg 1,5-2
perc alatt.
8. Szedjük itatóspapírra és tegyük bele a következő adagot.
9. Porcukorral megszórva és lekvárral tálaljuk.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Az eredeti recept a Max konyháján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése