2014. február 13., csütörtök

Szalagos fánk

A klasszikus szalagos (farsangi fánk).


Figyeljünk arra, hogy az alapanyagok legyenek langyosak, és huzatmentes, meleg helyen dolgozzunk. A szaggatásnál és sütésnél minél kevesebb liszt kerüljön a tésztára és a fánkra, mert akkor gyorsan tönkre megy az olaj.


Fotó: Gabor Szeiler

3 dl tej
5 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
2 tojás sárgája
50 dkg sima liszt
1 mokkáskanálnyi só

Dagasztás közben:

5 dkg puha vaj

1 evőkanál étolaj



Fotó: Gabor Szeiler

1. A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot, a tojás sárgákat (érdemes villával egy kicsit felverni), a lisztet és a sót. Dolgozzuk jól össze, dagasszuk 5-6 percet. Az állaga még morzsás, ne ijedjünk meg.
2. Adjuk hozzá a puha vajat és az olajat, és dagasszunk belőle, 10 12 perc alatt, puha, rugalmas tésztát.
3. Gyengén olajozott kelesztő tálban (vagy letakarva), langyos helyen kelesszük 40-50-60 percet.
4. A nyújtólapra kevés lisztet hintsünk, és azon centi vastagságúra nyújtjuk.
5. Szaggassuk ki egy kerek kiszúróval, és letakarva, kelesszük még 20-25 percet.
6. Melegítsük fel az olajat. A fánk felső részébe nyomjuk bele az ujjunkat, és azt az oldalát tegyük az olajba.  Fedjük le az edényt és 2-3 perc alatt süssük meg az egyik oldalát. Ne tegyünk 3-4 darabnál többet az olajba, mert nagyon lehűl.
7. Vegyük le a fedőt, fordítsuk meg a fánkokat, és süssük meg 1,5-2 perc alatt.
8. Szedjük itatóspapírra és tegyük bele a következő adagot.
9. Porcukorral megszórva és lekvárral tálaljuk.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)
Az eredeti recept a Max konyháján.


Nincsenek megjegyzések: