2014. február 5., szerda

Ropogós, magos kenyér rudak (Grissini), gyors tésztából

Kenyér rudak (Grissinik) mártogatóshoz, beszélgetéshez, lekvár vagy halpástétom/halkrém kóstolásához.


Ez is a gyors tészta kategória, nincs kelesztés, csak annyi idő, míg az élesztő felfut, ez 12-15 perc.


Fotó: Gabor Szeiler

 Hozzávalók:

50 dkg (0,5 l) langyos tej
5 dkg friss élesztő, vagy 7 g szárított
50 dkg sima liszt (BL55)
1 teáskanálnyi só

Szóráshoz 2-3 evőkanálnyi magkeverék (szezám, len és napraforgómag)


Fotó: Gabor Szeiler

1. Morzsoljuk bele a langyos tejbe az élesztőt, keverjük el, és letakarva pihentessük 15 percet. Ez idő alatt felhabzik az élesztő.
2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, két tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Szitáljuk át a lisztet, és keverjük bele a sót.

3. Adjuk a lisztet a felfuttatott élesztőhöz, dolgozzuk össze és dagasszunk belőle puha, lágy tésztát.


Fotó: Gabor Szeiler

4. Vegyük ketté, az egyik tésztát tegyük félre, a másikat nyújtsuk ki 1-1,5 centisre.
5. Hintsük meg a magkeverék felével, és a nyújtófával préseljük bele a tésztába. Vágjuk fel ujjnyi csíkokra, és kicsit megcsavarva tegyük az első tepsire.
6. Tegyük a forró sütőbe, spricceljük le hideg vízzel és süssük szép pirosra. Míg sül, addig hasonlóan készítsük el a másik adag tésztát is.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: