2014. február 9., vasárnap

Mandulás kelt lepény

Egyszerű kelt sütemény, nagyon jól illik kakaóhoz, kávézáshoz. Tetszés szerint variálhatjuk a szórást a tetején. Érdemes elő tésztával készíteni, nagyon jó lesz a tészta állaga, és tovább friss marad. Természetesen készülhet a nélkül is, akkor az elő tészta anyagát is adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.
Fontos hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek, készítsük elő legalább két órával előbb.


Elő tészta:

18 dkg sima liszt
18 dkg tej
2 g friss élesztő

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd beledolgozzuk a lisztet is. Jól összekeverjük és lefedve pihentetjük 15-20 percet.


Fotó: Szeiler Gábor

Tészta:

Az elkészített elő tészta
1 közepes tojás
2,3 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
1 teáskanálnyi vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor
22 dkg sima liszt
1 csipet só
5 dkg vaj


Fotó: Szeiler Gábor

A lepény tetejére:

5 dkg vaj
2-3 evőkanál barna cukor
2-3 evőkanál szeletelt mandula

Az elő tésztát dolgozzuk össze a tojással, a vaníliával, az élesztővel, a cukorral, a sóval és a sóval. Dagasszuk össze morzsás állagúra, majd adjuk hozzá a puha vajat, és dolgozzuk sima, puha tésztának.
Fedjük le, pihentessük 70-80 percet, közben melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra.
Dolgozzuk át a megkelt tésztát, és nyújtsuk ki szögletesre. Helyezzük át a tésztát egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre.


Fotó: Szeiler Gábor

Böködjük meg az ujjunk hegyével, majd minden lyukba tegyünk egy csipetnyi puha vajat. Takarjuk le, és tegyük félre 15-20 percre pihenni.
A tésztát hintsük meg a barna cukorral, és a szeletelt mandulával, és tegyük a forró sütőbe. A sütő közepén süssük 30-35 percet, de ha nagyon pirulna a mandula a tetején, akkor vegyük lejjebb a hőfokot, és takarjuk le alufóliával.
Ha megsült, pár percet hagyjuk a tepsiben pihenni, majd tegyük rácsra, és azon hagyjuk teljesen kihűlni.
A mandulát kicserélhetjük dióra vagy mogyoróra is, a határok nagyon szélesek.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Az eredeti recept átgondolt, frissített változata.

Nincsenek megjegyzések: