Egyszerű kelt sütemény, nagyon jól illik kakaóhoz, kávézáshoz. Tetszés
szerint variálhatjuk a szórást a tetején. Érdemes elő tésztával készíteni,
nagyon jó lesz a tészta állaga, és tovább friss marad. Természetesen készülhet a
nélkül is, akkor az elő tészta anyagát is adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.
Fontos hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek, készítsük elő
legalább két órával előbb.
Elő tészta:
18 dkg sima liszt
18 dkg tej
2 g friss élesztő
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd beledolgozzuk a
lisztet is. Jól összekeverjük és lefedve pihentetjük 15-20 percet.
Fotó: Szeiler Gábor
Tészta:
Az elkészített elő tészta
1 közepes tojás
2,3 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
1 teáskanálnyi vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor
22 dkg sima liszt
1 csipet só
5 dkg vaj
Fotó: Szeiler Gábor
A lepény tetejére:
5 dkg vaj
2-3 evőkanál barna cukor
2-3 evőkanál szeletelt mandula
Az elő tésztát dolgozzuk össze a tojással, a vaníliával, az élesztővel,
a cukorral, a sóval és a sóval. Dagasszuk össze morzsás állagúra, majd adjuk
hozzá a puha vajat, és dolgozzuk sima, puha tésztának.
Fedjük le, pihentessük 70-80 percet, közben melegítsük elő a sütőt
180-190 fokra.
Dolgozzuk át a megkelt tésztát, és nyújtsuk ki szögletesre. Helyezzük
át a tésztát egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
Fotó: Szeiler Gábor
Böködjük meg az ujjunk hegyével, majd minden lyukba tegyünk egy
csipetnyi puha vajat. Takarjuk le, és tegyük félre 15-20 percre pihenni.
A tésztát hintsük meg a barna cukorral, és a szeletelt mandulával, és
tegyük a forró sütőbe. A sütő közepén süssük 30-35 percet, de ha nagyon pirulna
a mandula a tetején, akkor vegyük lejjebb a hőfokot, és takarjuk le
alufóliával.
Ha megsült, pár percet hagyjuk a tepsiben pihenni, majd tegyük rácsra,
és azon hagyjuk teljesen kihűlni.
A mandulát kicserélhetjük dióra vagy mogyoróra is, a határok nagyon
szélesek.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk ☺
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Az eredeti
recept átgondolt, frissített változata.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése