Régi téli-ünnepi desszert volt a sült alma. Az alma belsejét kikaparták,
abba mézes-fűszeres diót/mandulát töltöttek, és a kemencében megsütötték. Az alma
héja megtartotta a gyümölcs nedvességét, és puhára párolódott, míg belülről
átjárta a fűszeres méz íze.
Használhatunk hozzá olyan leveles tésztát is, ami nincs kinyújtva, de
szerintem praktikusabb az előre nyújtott tészta.
Hozzávalók 6 db-hoz:
6 szép, keményebb alma
1 csomag /275g-s/ nyújtott, leveles tészta
6-7 teáskanálnyi barnacukor
2-3 teáskanálnyi mézes/karácsonyi
fűszerkeverék
4-5 teáskanálnyi őrölt mandula/dió
1 kisebb tojás
Az almákat meghámozzuk, és egy karalábé vájóval (vagy egy teáskanállal)
kaparjuk ki a magházát, de ne nagyon mélyen, mert akkor kifolyik a karamellás
mandulánk. A mézes fűszert keverjük össze a barnacukorral, ebben hempergessük
meg az almákat. A maradék fűszeres cukorhoz keverjük hozzá a darált mandulát. A
tésztát hosszában vágjuk 12 vékony csíkra. A tojást keverjük ki egy evőkanálnyi
vízzel, és ezzel kenjük meg a tészta csík egyik végét, majd ragasszuk hozzá a
másik csíkot. Így készítünk 6 hosszú szálat. Az almákat egyenként tekerjük be a
tésztacsíkkal. A csíkok takarjanak rá egymásra, így lesz szép a tészta burok. A
megmaradt véget vágjuk le, abból készíthetjük el a leveleket.
Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra. Tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre
az almákat. Töltsük meg a töltelékkel egyenletesen elosztva. A sütőlemezzel
tegyük a forró sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük szép pirosra.
A töltelék mennyisége nagyban
függ a kikaparás mélységétől. Ha kevés lenne, tegyünk rá kevéske barnacukrot.
Tálalhatjuk langyosan is, vagy hidegen. Az ünnepi asztalnál adjunk
hozzá egy adagnyi vanília fagylaltot, és ezzel koronázzuk meg a vacsorát.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Inspiráció: Eclecticrecipes.com
4 megjegyzés:
Ez nagyon jól néz ki! El fogom készíteni, köszi Max. :)
Kocsyzsuzsi
Szívesen! Mesélj majd!
Ez szuper, minden megvan hozza, amit szeretek!
Akkor hajrá! :-)
Megjegyzés küldése