Gazdag, ünnepi kelt tészta, elő tésztával. Kipróbáltam azt a módszert, hogy
először bedagasztom a tésztát, pár percig gyúrva, majd utána hozzáadni a
zsiradékot.
Igazán egyszerű a tészta,
érdemes nekiállni, mert a végeredmény csodás. Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon
nagy sikerélményt nyújt az elkészített tészta, és az utána következő
dicshimnusz. Természetesen a gyümölcsöket variálhatjuk nyugodtan.
Most is szilikon muffin formában készítettem el, 12 db-ot töltött meg
ez a tészta mennyiség. Ha az, nincsen akkor vagy üres konzerves doboz (bár az
egy kicsit leárnyékolja a tésztát), vagy sütőpapírból készítünk muffin
kapszulához hasonló alkalmatosságot.
Elő tészta:
10 dkg liszt
10 dkg (1 dl) tej
2 g élesztő
Fotó: Szeiler Gábor
Először elkészítem az elő tésztát. A tejbe belemorzsolom az élesztőt,
összekeverem, majd hozzá adom a lisztet. Összedolgozom, majd lefedem, és
szobahőmérsékleten hagyom pihenni, 2-3-6 vagy akár 8 órát s.
Az elkészített elő tészta
40 dkg sima liszt
2 egész tojás + 1 sárgája
10 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy tasak vaníliás cukor
4,8 dkg friss vagy 14 g szárított élesztő
1 dl tej
20 dkg puha vaj
15 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, cseresznye, barack, narancs, mangó,
papaya és ananász)
10 dkg kandírozott narancs és citrus héj vegyesen
Az elő tésztát összedolgozom a tejjel a tojással, ezek legyen szobahőmérsékletűek.
Hozzá adom a porcukrot, az élesztőt, a lisztet, a sót, a vanília kivonatot.
Puha, lágy tésztát dagasztok, hagyom pihenni 6-8 percet, majd bele dolgozom a
vajat. Addig gyúrom, míg a tészta teljesen felveszi a vajat.
Ismét pihentetem 10-15 percet.
Fotó: Szeiler Gábor
Előkészítem a gyümölcsöket, ha kell, öblítsük le, és itassuk fel a
nedvességet. Azt tanácsolom, hogy akkorára vágjuk össze, mint a mazsola, az
legyen a méret.
Bele dolgozom a gyümölcsöket a tésztába. Ismét pihentetem, letakarva
10-12 percet. Közben előmelegítem a sütőt 180-190 fokra. Gyengén lisztezett
nyújtó lapra borítom a tésztát, majd 12 egyforma részre osztom. Gombóc formára
igazítom, majd a formákba helyezem. Pihentetem 10-12 percet, majd a forró
sütőbe teszem és 25-30 perc alatt megsütöm. A 20. perc környékén kiveszem, és lehúzom
a szilikon formát, hogy a széle is átsüljön, nem tud a gőz kicsapódni, így nem
lágyul vissza.
Ha megsült, kiveszem, és fejre fordítva rácsra teszem, és hagyom
kihűlni. A fejtetőn azért kell hűteni, hogy ne rogyjon össze a lágy tészta.
2-3 napig eltarthatjuk, de hajlamos a tészta kiszáradni, ügyeljünk rá.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
2 megjegyzés:
Pont akkor jött ez a recept, mikor panettone recepteket keresgéltem... Így most mentem ezt és ki fogom próbálni. Igaz én egyben szeretném megsütni, nem ilyen kis kalácsoknak. Remélem sikerülni fog. :)
Remélem tetszeni fog, nekünk az egyik kedvencünk. Sok sikert!
Megjegyzés küldése