2013. december 31., kedd

Gyors, egyszerű zabpelyhes zsemle (DNK)

Egyszerű, igazán könnyű elkészíteni. Tökéletes alap szendvicsekhez, hamburgerhez.
Kezdők és haladók kedvence lehet. Ajánlom azoknak, akik most ismerkednek a sütéssel.
Egy tál, egy keverő lapát, két evőkanál, pár alapanyag (amik a sarki boltban is beszerezhetőek), egy tepsi, és egy sütő. Keverjük össze, pihentessük, kiadagoljuk, és már süthetjük is.
Csodás karriert futott be az ismerőseink körében, még olyan is neki állt sütni, aki mereven elzárkózott a kelt tészták készítésétől. Nincs dagasztás (ez a DNK /Dagasztás Nélkül Készült/ tészták nagy előnye), és viszonylag rövid (1,5-2 óra) idő alatt elkészíthetjük.




Tetszés szerint variálhatóak a lisztek, és a zabpehely egy részét kiválthatjuk lenmagpehellyel is, de ez már a saját íz világ kialakítása.
Több féle verzióban készült, leírom a mennyiségeknél a friss és a szárított élesztős változatot is, ezzel is megkönnyítve a sütést.


Elkészítési idő: 90-120 perc


Fotó: Szeiler Gábor

4 dl langyos víz
35 dkg sima liszt (BL55)
10 dkg zabpehely
1 dkg cukor (2 mokkáskanál)
1,5 dkg só (3 mokkáskanál)
1 csomag szárított élesztő (7g, vagy 2,5 dkg friss)
1 evőkanál olaj




Fotó: Szeiler Gábor

1. Keverjük össze a lisztet a zabpehellyel, a sóval, a cukorral és az élesztővel. Ha friss élesztőből készítjük, azt oldjuk fel a langyos vízben.
2. Adjuk hozzá a vizet és az olajat, keverjük jól össze, de nem kell sokáig keverni, mert akkor nagyon megkeményedik a tészta. Fedjük le, és tegyük félre pihenni 1-1,5 órára. Az egy órát mindképpen várjuk meg, (mert ennyi idő kell, hogy a tészta térfogata kellőképpen megnőjön), de a legjobb állaga akkor lett, amikor 1,5 órát pihent.
3. Melegítsük elő a sütőt 175-185 fokra egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tepsire két evőkanál segítségével formázzunk halmokat, ebből a tészta mennyiségből 15-16 zsemle készülhet.
4. Tegyük a forró sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük szép ropogósra.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Inspiráció: www.noiezmegaz.hu

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szuper a recept, könnyen elkészíthető. Egy kérdésem lenne, már többször megcsináltam, de nekem egy picit mintha sülés után picit vizes lenne a bele, az mitől lehet? Nem hinném, hogy sületlen, kívül ropogós, szép színe van.Belül is megsült. Ez a dagasztás nélküli dolgok jellemzője talán? Köszi, Anikó

Max Gastro írta...

Igen, ez a DNK tésztára jellemző, sokan ezért nem szeretik. Talán próbáld ki a gyors szendvics bucit, az is készen van ennyi idő alatt, és az hagyományos kelt tészta.

Névtelen írta...

Köszi szépen a választ, épp most tervezem kipróbálni a gyors szendvics bucit! De nekem ez a zabpelyhes is a kedvencek közé került, csak nem tudtam, hogy jó e így. Anikó

Éva írta...

Zabpehelyliszttel is tudna vajon működni? Szívesen kihagynám belőle a fehér lisztet teljesen...

Max Gastro írta...

Még nem próbáltam, de elméletileg működhet. Mesélj majd, ha kipróbálod.