Könnyű és egyszerű kalács recept. fontos hogy a tej, liszt, vaj és
tojás legyen szoba-hőmérsékletűek.
Fotó: Szeiler Gábor
Elő tészta:
10 dkg sima liszt
10 dkg tej
2 g élesztő
A langyos tejet elkeverem az élesztővel és a liszttel. Letakarva,
szobahőmérsékleten hagyom pihenni, 2-4-6 órát.
Az elkészített elő tészta
50 dkg sima liszt
2 egész tojás
1 dl tej
10 dkg (por) cukor
2,8 dkg friss élesztő
1 teáskanálnyi só
1 evőkanál vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor
10 dkg vaj
10 dkg (ét) csokoládé
Fotó: Szeiler Gábor
Az elő tésztához adjuk hozzá a tejet, a cukrot, az élesztőt, a
liszteket, a sót, a vanília kivonatot, és a tojást. Dagasszunk 6-7 perc alatt
tésztát belőle, majd adjuk hozzá a puha vajat és dagasszuk további 6-7 percig, puha
rugalmas tésztát. Melegítsük elő a sütőt 170-180 fokra.
A bedagasztott tésztába, több részletben beledolgozom az aprított
csokoládét. Lefedve, szobahőmérsékleten
kelesszük 15-20-25 percet.
Fotó: Szeiler Gábor
Tegyük a megkelt tésztát, gyengén lisztezett nyújtólapra, és vegyük
ketté. Finoman gyúrjuk át, majd formázzuk meg henger alakúra. Két hasábformát
béleljünk ki sütőpapírral, és abba tegyük bele. Letakarva hagyjuk kelni 15-20
percet.
Süssük a megkelt tésztákat 10-15 percet 185 fokon, majd vegyük vissza
170 fokra és süssük még ~20-25 percet. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor
takarjuk le, nehogy nagyon megégjen.
Jól illik hozzá a vaj, a lekvár és egy bögre, igazi, főzött, habos
kakaó.
Jó
sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése