2013. december 4., szerda

Csokoládés kalács, elő tésztával

Könnyű és egyszerű kalács recept. fontos hogy a tej, liszt, vaj és tojás legyen szoba-hőmérsékletűek.




Fotó: Szeiler Gábor


Elő tészta:

10 dkg sima liszt
10 dkg tej
2 g élesztő

A langyos tejet elkeverem az élesztővel és a liszttel. Letakarva, szobahőmérsékleten hagyom pihenni, 2-4-6 órát.

Az elkészített elő tészta
50 dkg sima liszt
2 egész tojás
1 dl tej
10 dkg (por) cukor
2,8 dkg friss élesztő
1 teáskanálnyi só
1 evőkanál vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor

10 dkg vaj
10 dkg (ét) csokoládé


Fotó: Szeiler Gábor

Az elő tésztához adjuk hozzá a tejet, a cukrot, az élesztőt, a liszteket, a sót, a vanília kivonatot, és a tojást. Dagasszunk 6-7 perc alatt tésztát belőle, majd adjuk hozzá a puha vajat és dagasszuk további 6-7 percig, puha rugalmas tésztát. Melegítsük elő a sütőt 170-180 fokra.
A bedagasztott tésztába, több részletben beledolgozom az aprított csokoládét.  Lefedve, szobahőmérsékleten kelesszük 15-20-25 percet.


Fotó: Szeiler Gábor

Tegyük a megkelt tésztát, gyengén lisztezett nyújtólapra, és vegyük ketté. Finoman gyúrjuk át, majd formázzuk meg henger alakúra. Két hasábformát béleljünk ki sütőpapírral, és abba tegyük bele. Letakarva hagyjuk kelni 15-20 percet.
Süssük a megkelt tésztákat 10-15 percet 185 fokon, majd vegyük vissza 170 fokra és süssük még ~20-25 percet. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le, nehogy nagyon megégjen.
Jól illik hozzá a vaj, a lekvár és egy bögre, igazi, főzött, habos kakaó.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)



Nincsenek megjegyzések: