2013. december 15., vasárnap

Ropogós baguette, elő tésztával

Ropogós héjú, puha tésztájú baguette. Sokszor sütöttem már, sikerültek is, de valahogy nem voltak olyanok, mint amilyennek képzeltem. Mióta ismerkedek az elő tésztákkal, egyre jobb állagú kenyerek, zsemlék születnek. Ki kellet próbálnom a baguette tésztához is. Kevés élesztővel, szobahőmérsékleten érlelt elő tészta, majd azzal bedagasztva, óvatos formázással, igazi rusztikus hosszú kenyerek születtek. A formázáskor búzadarába hempergetem, így még ropogósabb bevonat keletkezik.
Az elmúlt pár hónapban erősödött (szerintem egy kicsit a házi, főleg DNK kenyerek hatására) az a szemlélet a pékeknél, hogy elfogadott, sőt az újabb receptek között már ajánlott, a rusztikus, repedezett külső. A terméket kíméletesen formázzák, keveset, alacsony hőfokon kelesztik, a tésztát irányítják/programozzák, így sütéskor csodás, repedezett, hasadt termékek készülnek. Erre az egyik legújabb módszer a hűtött, késleltetett kelesztés, ahol sokkolóban megállítják az érési folyamatot.
A vásárlói/kereskedői tapasztalatok alapján, egyre szélesedik a piacon az ilyen termékek eladása. Készítsünk mi is rusztikus baguettet.





Elő tészta:

12 dkg langyos víz
12 dkg rétes liszt
¼ mokkáskanálnyi szárított (vagy 1-2 g friss) élesztő

Az élesztőt elkeverem a langyos vízben, és hozzáadom a rétes lisztet. Jól összedolgozom, és háztartási fóliával letekerve, 8-10-12 órát hagyom, szobahőmérsékleten pihenni.




Tészta:

Az érett elő tészta
20 dkg langyos víz
40 dkg sima liszt
1 mokkáskanálnyi szárított (vagy 1,5-2 dkg friss) élesztő
2 csapott teáskanálnyi só
1-2 evőkanálnyi olaj


A szórásához, formázásához 2-3 evőkanálnyi búzadara



Az elő tésztát a dagasztó edénybe merem (praktikussági okokból már abban az edényben készítem el az elő tésztát, amiben aztán bedagasztom, így nem kell átmerni). Rászórom/morzsolom az élesztőt, és leöntöm a langyos vízzel. Addig hagyom, míg átszitálom a lisztet. Az átszitált lisztben elkeverem a sót, és hozzáadom az elő tésztához. 8-10 perc alatt, puha, rugalmas tésztát dagasztok, a végén adom hozzá az olajat. Letakarva, langyos helyen, 15-20 percet kelesztem. Kevés liszttel megszórt nyújtólapra teszem, kicsit átgyúrom, majd három részre osztom. A tészta darabokat gombócformára igazítom, majd kézzel kör alakúra nyújtom. A nyújtólapot meghintem kevés búzadarával, és a tésztalapot elkezdem feltekerni. Minden tekerésnél a tésztát a tenyerem szélével leütögetem, majd megint tekerek rajta egyet, és azt is lenyomkodom. A formázáshoz egy kis videós segítség itt.
A hengert a darába nyomkodva kisodrom, 25 centis rudakká. Baguette formába rakom, ha az nincs, mehet sütőpapírral bélelt sütőlemezre is. Letakarva pihentetem 20-25 percet, közben előmelegítem a sütőt 190-200 fokra. A tésztákat bevágom egy éles késsel, megspriccelem hideg vízzel, és a forró sütőbe teszem. Rövid sütés, 3-4 perc után ismét megspriccelem, a hőmérsékletet 180 fokra teszem, és 25-30 perc alatt, ropogósra sütöm. Mikor megsült, kiveszem, és gyengéden ismét megspriccelem, majd rácsra teszem kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: