2013. december 11., szerda

Kicsi panettone kalács (Piccolo panettone), elő tésztával

Gazdag, ünnepi kelt tészta, elő tésztával. Kipróbáltam azt a módszert, hogy először bedagasztom a tésztát, pár percig gyúrva, majd utána hozzáadni a zsiradékot.
 Igazán egyszerű a tészta, érdemes nekiállni, mert a végeredmény csodás. Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon nagy sikerélményt nyújt az elkészített tészta, és az utána következő dicshimnusz. Természetesen a gyümölcsöket variálhatjuk nyugodtan.
Most is szilikon muffin formában készítettem el, 12 db-ot töltött meg ez a tészta mennyiség. Ha az, nincsen akkor vagy üres konzerves doboz (bár az egy kicsit leárnyékolja a tésztát), vagy sütőpapírból készítünk muffin kapszulához hasonló alkalmatosságot.

Elő tészta:

10 dkg liszt
10 dkg (1 dl) tej
2 g élesztő


Fotó: Szeiler Gábor

Először elkészítem az elő tésztát. A tejbe belemorzsolom az élesztőt, összekeverem, majd hozzá adom a lisztet. Összedolgozom, majd lefedem, és szobahőmérsékleten hagyom pihenni, 2-3-6 vagy akár 8 órát s.

Az elkészített elő tészta
40 dkg sima liszt
2 egész tojás + 1 sárgája
10 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy tasak vaníliás cukor
4,8 dkg friss vagy 14 g szárított élesztő
1 dl tej
20 dkg puha vaj
15 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, cseresznye, barack, narancs, mangó, papaya és ananász)
10 dkg kandírozott narancs és citrus héj vegyesen

Az elő tésztát összedolgozom a tejjel a tojással, ezek legyen szobahőmérsékletűek. Hozzá adom a porcukrot, az élesztőt, a lisztet, a sót, a vanília kivonatot. Puha, lágy tésztát dagasztok, hagyom pihenni 6-8 percet, majd bele dolgozom a vajat. Addig gyúrom, míg a tészta teljesen felveszi a vajat.

Ismét pihentetem 10-15 percet.


Fotó: Szeiler Gábor

Előkészítem a gyümölcsöket, ha kell, öblítsük le, és itassuk fel a nedvességet. Azt tanácsolom, hogy akkorára vágjuk össze, mint a mazsola, az legyen a méret.
Bele dolgozom a gyümölcsöket a tésztába. Ismét pihentetem, letakarva 10-12 percet. Közben előmelegítem a sütőt 180-190 fokra. Gyengén lisztezett nyújtó lapra borítom a tésztát, majd 12 egyforma részre osztom. Gombóc formára igazítom, majd a formákba helyezem. Pihentetem 10-12 percet, majd a forró sütőbe teszem és 25-30 perc alatt megsütöm. A 20. perc környékén kiveszem, és lehúzom a szilikon formát, hogy a széle is átsüljön, nem tud a gőz kicsapódni, így nem lágyul vissza.
Ha megsült, kiveszem, és fejre fordítva rácsra teszem, és hagyom kihűlni. A fejtetőn azért kell hűteni, hogy ne rogyjon össze a lágy tészta.
2-3 napig eltarthatjuk, de hajlamos a tészta kiszáradni, ügyeljünk rá.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ


Max (Tanulj meg velem sütni!)

2 megjegyzés:

Csilla írta...

Pont akkor jött ez a recept, mikor panettone recepteket keresgéltem... Így most mentem ezt és ki fogom próbálni. Igaz én egyben szeretném megsütni, nem ilyen kis kalácsoknak. Remélem sikerülni fog. :)

Max Gastro írta...

Remélem tetszeni fog, nekünk az egyik kedvencünk. Sok sikert!