2013. november 21., csütörtök

Fehér DNK (Dagasztás Nélkül Készült) kenyér

Az egyik legnépszerűbb DNK kenyér receptem. Egyszerű, könnyen elkészíthető, és nagyon jó állagú a tésztája. Érdemes zárt edényben sütni, ez lehet kacsasütő, jénai tál, vagy fém sütőedény. A közelgő ünnepekre ajánlom, nincs vele sok bíbelődés, nyugodtan magára hagyhatjuk. Az este bekészített tészta reggel megsütve, csodás illatával, szebbé teszi a napot.

Hozzávalók:

- 7 g száraz élesztő
- 40 dkg víz
- 15 dkg rétes liszt
- 45 dkg sima liszt

- 2 teáskanálnyi só


Fotó: Szeiler Gábor

Feloldom az élesztőt a langyos folyadékban, és pihentetem. Közben átszitálom a liszteket. Kikeverem a sóval, majd bele egy nagy keverő tálba, és hozzá keverem a folyadékot. Nem kell simára keverni, elég úgy mintha nokedli tésztát készítenénk. Lefedem, és 12-14-16 órát hagyom kelni szobahőmérsékleten.


Fotó: Szeiler Gábor

Bekapcsolom a sütőt, 250 C-ra állítom, és bele teszek egy fedeles sütőedényt melegedni. a nyújtólapot meglisztezem, erre öntöm a megkelt tésztát. Meghintem liszttel, és egy műanyag spatula segítségével összehajtogatom, hasonlóan, mint a pogácsát. Egyharmad be, másik harmad rá, majd ugyanígy keresztben is. Megformázom vekni alakúra, és lisztezett sütőpapírra teszem (így könnyebb betenni a forró edénybe).


Fotó: Szeiler Gábor

Hagyom pihenni 45-55 percet. Kiveszem a forró edényt, óvatosan leveszem a tetőt, és beleteszem a tésztát. Tetőt visszateszem, és beteszem a sütőbe. Sütöm 40-45 percet, majd kiveszem, leveszem a fedőt, és a nélkül sütöm még 10-15 percet. Kiveszem és óvatosan kiemelem a papír segítségével. Rácsra teszem pihenni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)


Az eredeti recept a Maxkonyhaja.hu oldalon, itt is olvasható.

Nincsenek megjegyzések: