Az egyik legnépszerűbb DNK
kenyér receptem. Egyszerű, könnyen elkészíthető, és nagyon jó állagú a tésztája.
Érdemes zárt edényben sütni, ez lehet kacsasütő, jénai tál, vagy fém sütőedény.
A közelgő ünnepekre ajánlom, nincs vele sok bíbelődés, nyugodtan magára
hagyhatjuk. Az este bekészített tészta reggel megsütve, csodás illatával,
szebbé teszi a napot.
Hozzávalók:
- 7 g száraz élesztő
- 40 dkg víz
- 15 dkg rétes liszt
- 45 dkg sima liszt
- 2 teáskanálnyi só
Fotó: Szeiler Gábor
Feloldom az élesztőt a langyos
folyadékban, és pihentetem. Közben átszitálom a liszteket. Kikeverem a sóval,
majd bele egy nagy keverő tálba, és hozzá keverem a folyadékot. Nem kell simára
keverni, elég úgy mintha nokedli tésztát készítenénk. Lefedem, és 12-14-16 órát
hagyom kelni szobahőmérsékleten.
Fotó: Szeiler Gábor
Bekapcsolom a sütőt, 250 C-ra állítom, és bele teszek egy
fedeles sütőedényt melegedni. a nyújtólapot meglisztezem, erre öntöm a megkelt
tésztát. Meghintem liszttel, és egy műanyag spatula segítségével
összehajtogatom, hasonlóan, mint a pogácsát. Egyharmad be, másik harmad rá,
majd ugyanígy keresztben is. Megformázom vekni alakúra, és lisztezett sütőpapírra
teszem (így könnyebb betenni a forró edénybe).
Fotó: Szeiler Gábor
Hagyom pihenni 45-55 percet. Kiveszem a forró edényt,
óvatosan leveszem a tetőt, és beleteszem a tésztát. Tetőt visszateszem, és
beteszem a sütőbe. Sütöm 40-45 percet, majd kiveszem, leveszem a fedőt, és a
nélkül sütöm még 10-15 percet. Kiveszem és óvatosan kiemelem a papír
segítségével. Rácsra teszem pihenni.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Az eredeti recept a Maxkonyhaja.hu oldalon, itt
is olvasható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése