2013. november 5., kedd

Sütőben sült, sajtos-tejfölös lángos

Az egyik kedvenc receptem, igazi vendégváró étel. Ha jól előkészülünk, akkor igazán gyorsan elkészül. Elő tésztával készült, kemencés lángos, és hozzá az autentikus muzsdéj recepttel. Langyosan mártogatva isteni vacsora, amit kísérjünk egy pohár borral.


Elő tészta:
3 dkg élesztő
2 dl tej
20 dkg rétes liszt

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, és összekeverjük a liszttel. Lefedve, szoba hőmérsékleten 2-3 órát hagyjuk pihenni.

Tészta:

Egy adag elő tészta
2 dl tej
2 evőkanál olaj
30 dkg sima liszt
10 dkg rétes liszt
2 teáskanálnyi só

A kencéhez:
3 ek tejföl
10 dkg krémsajt
10-15 dkg félkemény sajt


Fotó: Szeiler Gábor

Lágy tésztát dagasztunk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett nyújtólapon, 3 részre osztjuk és vékonyra kinyújtjuk. A krémsajtot a tejföllel kikeverjük, és a tésztára kenjük. Szórjuk meg bőven reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 220-240 C-on, süssük szép ropogósra. Hagyjuk langyosra hűlni, és csak akkor fogyasszuk.


Fotó: Szeiler Gábor


A fokhagymás muzsdéj*hozzávalói

4-5 kövér gerezd fokhagyma
1,5 kk olaj
4-5 ek víz
* A muzsdéj a román konyha egyik alap eleme. Használják húsokhoz, halakhoz, levesekhez, körethez, mindenhez, amihez illik a fokhagyma. Elkészítése pofonegyszerű, felhasználhatósága gyakorlatilag fantázia és ízlés kérdése.
A leg alapabb a fokhagymás muzsdéj, de van mogyorós, paradicsomos is.
Kisült húsra, halra kenik, pacalleveshez külön tálalják és mindenki maga ízlése szerint tesz a kitálalt levesbe, köretekhez szintén külön adják. A legegyszerűbb puliszkából (alap-puliszka, post közepe fele) is fenséges eleséget varázsol néhány kiskanálnyi fokhagymás vagy petrezselymes muzsdéj.
A fokhagymás muzsdéjhoz kis tálkába nyomom a fokhagymát, megsózom, majd alaposan összekeverem az olajjal; az áttört fokhagyma felveszi az olajat!, ráöntöm a vizet és ezzel is jól összedolgozom.
Forrás: Garffyka


Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: