Elő tésztával, így egy kicsit puhább és foszlósabb az állaga. Kevés
élesztővel, mert nem kovászt készítünk. Az elő tésztát elkészíthetjük 4-6-8
órával előbb is.
Olcsó, egyszerű tészta, ajánlom az ünnepek közti reggelikhez, vagy
délutáni családi beszélgetésekhez. Nagyon finom pirítva is, vajjal és
sárgabarack lekvárral. A csokoládékat variálhatjuk, sőt lehet vegyesen is
/fehér, ét és tej/.
Ebből a tésztából 2 db ~ 60 dkg-s rúd készülhet.
Elő tészta:
10 dkg sima liszt
10 dkg tej
5 g friss élesztő
A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük és
hozzáadjuk a lisztet is. Keverjük össze, és lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk
pihenni.
Tészta:
1 adag elő tészta
50 dkg sima liszt
2 egész tojás
1 dl tej
10 dkg vaj
10 dkg (por) cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanálnyi só
1 evőkanál vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor
15-20 dkg (ét) csokoládé
Szitáljuk át a lisztet, és keverjük bele a sót. Dolgozzuk össze a
liszteket, a tejet, az élesztőt, az elő tésztát, a porcukrot, a tojásokat. Dolgozzuk össze, majd
adjuk hozzá a vajat is. Dagasszunk belőle puha, rugalmas tésztát. Hagyjuk pihenni 10-15 percet.
A csokoládét vágjuk darabokra (ha lencsét vagy pelyhet használunk, azt
nem kell), de nem kell túl apróra. Gyúrjuk bele a tésztába, majd tegyük egy
vékonyan kiolajozott tálba, és letakarva hagyjuk pihenni 10-15 percet.
Tegyük a megkelt tésztát, gyengén lisztezett nyújtólapra, és vegyük
ketté. Finoman gyúrjuk át, majd formázzuk meg henger alakúra. Két hasábformát
béleljünk ki sütőpapírral, és abba tegyük bele. Letakarva hagyjuk kelni 35-40
percet. Közben melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra.
Süssük a megkelt tésztákat 10-15 percet 185 fokon, majd vegyük vissza
170 fokra és süssük még ~20-25 percet. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor
takarjuk le, nehogy nagyon megégjen.
Jól illik hozzá a vaj, a lekvár és egy bögre, igazi, főzött, habos
kakaó.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
2 megjegyzés:
Kedves Max!
Azt írod, hogy szitáljuk össze a liszteket,
de csak sima lisztet adsz meg a hozzávalók között.
Netán rétes lisztre is gondoltál? És ha igen, akkor mennyire?
Köszönöm, ha válaszolsz.
Köszönöm. Elütöttem, pont az a recept lényege, hogy sima lisztből készül. Javítottam.
Megjegyzés küldése