Bagel:
Számos legenda kering a bagel eredetéről. Történelmi források szerint a
bagel nem is Amerikából, hanem valószínűleg Bécsből származik.
Az egész 1683-ba nyúlik vissza, amikor a törökök Bécset ostromolták és
Sobieski János lengyel király és Lotaringiai Károly herceg vezette lengyel-
osztrák-német hadak súlyos vereséget mértek a török seregre.
Hálája jeléül egy bécsi pék a lengyel királynak egy kerek, középen
lyukas kenyeret adott. A kenyérrel a király lovaglás iránti szenvedélyét
próbálta szimbolizálni. A kenyér úgy nézett ki, mint egy kengyel, bécsi nevén
„bi(a)gl" vagy „bejgel".
Forrás: Ireks-Stamag.hu
Imádom a Bagelt. Lehet sósan, lehet édesen. A problémám a formázással
volt. A kígyót sodrok, és abból karikát formázok eljárás nem mindig sikerült
úgy, hogy az elfogadható lett. Mikor a Hétvégi
kenyeret készítettem az idei Kenyér Világnapjára, akkor találtam ezt az
egyszerű formázási módot. Tipikusan az a megoldás, mikor az ember a homlokára
csap, ez eddig miért nem jutott az eszembe? Hát mostantól eszembe jut, és így
fog készülni (vagyis az óta már többször is készült) a bagel.
Egy olyan tésztát választottam, ami már jól bevált, de készítettem egy kis elő-tésztát. Ez hasonló a
kovászhoz, de jóval kevesebb élesztővel, és csak 2-3 órával készítjük előbb,
mint a tésztát. Az elő tésztával a bélzetet javítjuk. Puha, foszlós tésztát
kapunk, kevéssé morzsálódik, és tovább friss marad.
12 db csodás bagel készülhet ebből a tésztából, amit ehetünk
szendvicsnek, de reggelire, tejeskávéba mártogatva is nagyon finom.
Elő-tészta:
10 dkg sima liszt
10 dkg zsíros tej
6 g friss élesztő
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk, és elkeverjük. Hozzáadjuk a
lisztet, összedolgozzuk, majd lefedve, langyos helyen hagyjuk pihenni. Közben
készítsük ki a tojást és a vajat, hogy felmelegedjenek.
Tészta:
Az elő-tészta
55 dkg sima liszt
15 dkg langyos tej
10 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
2 tojás
10 dkg vaj
2 dk só
A kenéséhez egy felvert tojás és barna cukor.
Keverjük össze az elő-tésztát a maradék tejjel, élesztővel, a cukorral,
vajjal, a felvert tojásokkal és a sóval. Apránként adagoljuk a lisztet, és puha
lágy tésztát dagasztunk, ha kevés lenne a tej, akkor adjunk apránként hozzá egy
keveset. Takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk pihenni 40-50 percet.
A megkelt tésztát, gyengén lisztezett nyújtólapon, gyúrjuk át, és
vegyük 12 egyforma részre. Gyúrjunk kis gombócot mindegyikből, majd letakarva
pihentessük 10 percet. Melegítsük elő a sütőt 107-180 fokra.
A gombócot lapítsuk el egy kicsi tenyérrel, majd a hüvely ujjunkkal bökjük
ki a közepét. Óvatosan forgatva, lassan nyújtsuk a karikát tovább. Formázzunk
egy tenyérnyi nagyságú karikát, majd helyezzük sütőpapírral bélelt lemezre.
Formázzuk meg hasonlóan a többi tésztát is. Hatosával tegyük a lemezre, majd
letakarva hagyjuk 20-25 percet pihenni.
Kenjük le a tetejét a felvert tojással, és hintsük meg a barnacukorral.
A meleg sütőbe, spricceljünk egy kis hideg vizet, és süssük szép pirosra.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
2 megjegyzés:
Szia, egy olyan kérdésem lenne ha nem formálok a közepébe lukat akkor veszít az állagából a tészta.
Szia! Nem, csak akkor egy édes bucit kapsz, nem bagelt.
Megjegyzés küldése