2013. november 2., szombat

Bagel édesen, egyszerűen formázva

Bagel:
Számos legenda kering a bagel eredetéről. Történelmi források szerint a bagel nem is Amerikából, hanem valószínűleg Bécsből származik.
Az egész 1683-ba nyúlik vissza, amikor a törökök Bécset ostromolták és Sobieski János lengyel király és Lotaringiai Károly herceg vezette lengyel- osztrák-német hadak súlyos vereséget mértek a török seregre.
Hálája jeléül egy bécsi pék a lengyel királynak egy kerek, középen lyukas kenyeret adott. A kenyérrel a király lovaglás iránti szenvedélyét próbálta szimbolizálni. A kenyér úgy nézett ki, mint egy kengyel, bécsi nevén „bi(a)gl" vagy „bejgel".
Forrás: Ireks-Stamag.hu

Imádom a Bagelt. Lehet sósan, lehet édesen. A problémám a formázással volt. A kígyót sodrok, és abból karikát formázok eljárás nem mindig sikerült úgy, hogy az elfogadható lett. Mikor a Hétvégi kenyeret készítettem az idei Kenyér Világnapjára, akkor találtam ezt az egyszerű formázási módot. Tipikusan az a megoldás, mikor az ember a homlokára csap, ez eddig miért nem jutott az eszembe? Hát mostantól eszembe jut, és így fog készülni (vagyis az óta már többször is készült) a bagel.

Egy olyan tésztát választottam, ami már jól bevált, de készítettem egy kis elő-tésztát. Ez hasonló a kovászhoz, de jóval kevesebb élesztővel, és csak 2-3 órával készítjük előbb, mint a tésztát. Az elő tésztával a bélzetet javítjuk. Puha, foszlós tésztát kapunk, kevéssé morzsálódik, és tovább friss marad.

12 db csodás bagel készülhet ebből a tésztából, amit ehetünk szendvicsnek, de reggelire, tejeskávéba mártogatva is nagyon finom.


Elő-tészta:

10 dkg sima liszt
10 dkg zsíros tej
6 g friss élesztő

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk, és elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, összedolgozzuk, majd lefedve, langyos helyen hagyjuk pihenni. Közben készítsük ki a tojást és a vajat, hogy felmelegedjenek.

Tészta:

Az elő-tészta
55 dkg sima liszt
15 dkg langyos tej
10 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
2 tojás
10 dkg vaj
2 dk só


A kenéséhez egy felvert tojás és barna cukor.


Keverjük össze az elő-tésztát a maradék tejjel, élesztővel, a cukorral, vajjal, a felvert tojásokkal és a sóval. Apránként adagoljuk a lisztet, és puha lágy tésztát dagasztunk, ha kevés lenne a tej, akkor adjunk apránként hozzá egy keveset. Takarjuk le, és langyos helyen hagyjuk pihenni 40-50 percet.

A megkelt tésztát, gyengén lisztezett nyújtólapon, gyúrjuk át, és vegyük 12 egyforma részre. Gyúrjunk kis gombócot mindegyikből, majd letakarva pihentessük 10 percet. Melegítsük elő a sütőt 107-180 fokra.

A gombócot lapítsuk el egy kicsi tenyérrel, majd a hüvely ujjunkkal bökjük ki a közepét. Óvatosan forgatva, lassan nyújtsuk a karikát tovább. Formázzunk egy tenyérnyi nagyságú karikát, majd helyezzük sütőpapírral bélelt lemezre. Formázzuk meg hasonlóan a többi tésztát is. Hatosával tegyük a lemezre, majd letakarva hagyjuk 20-25 percet pihenni. 


Kenjük le a tetejét a felvert tojással, és hintsük meg a barnacukorral. A meleg sütőbe, spricceljünk egy kis hideg vizet, és süssük szép pirosra.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)


2 megjegyzés:

Mitnik írta...

Szia, egy olyan kérdésem lenne ha nem formálok a közepébe lukat akkor veszít az állagából a tészta.

Max írta...

Szia! Nem, csak akkor egy édes bucit kapsz, nem bagelt.