2013. november 13., szerda

Borzas briós

Elő tésztával készítettem a borzas brióst. Bekevertem az összes élesztőt /ki fogom próbálni, hogy kevesebb élesztővel hogy működik/, kevés tejjel és liszttel. Az elő tésztától puhább, foszlósabb lesz az állaga, és kevésbé morzsálódik.


Nagyon jó állagú tésztát sikerült dagasztani, könnyen formázható lett, ideális a briós készítéséhez. A jó állagú tésztához nagyon fontos, hogy minden felhasznált anyag (kivéve az élesztőt) langyos, szoba-hőmérsékletű legyen. 
Talán egy kicsit lágy is lett, mert elfeküdtek a briósok, de ez az élvezeti értékén nem rontott.


Fotó: Szeiler Gábor

Hozzávalók, 12 darabhoz:
Elő tészta:
-          20 dkg sima liszt
-          1,5 dl (15 dkg) tej
-          3 dkg friss élesztő
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadom a lisztet. Összedolgozzuk, és lefedve, szobahőmérsékleten pihentetjük 2-3-4 órát.

Tészta:
-          egy adag, érett elő tészta
-          45 dkg sima liszt
-          1 dl langyos, zsíros tej
-          7 dkg olvasztott vaj (vagy margarin, de abból mindenképpen jó minőségűt használjunk)
-          10 dkg cukor
-          2 dkg só
-          2 egész tojás
-          A kenéséhez egy felvert tojás és cukor, barna-cukor


Fotó: Szeiler Gábor

Az elő tésztát összedolgozzuk a maradék liszttel, tejjel, cukorral, olvasztott vajjal, sóval és tojással, rugalmas tésztát gyúrunk.
Meleg helyen 25-35 percet kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 200-220 C-ra. A megkelt tésztát egy kicsit átgyúrjuk, majd 12 egyforma darabra vágjuk. A darabokat egyenként kisodorjuk kb. 40 cm hosszú csíkokra, majd a kezünkben tartva megformázzuk a briósokat. 


Fotó: Szeiler Gábor

Langyos helyen 25-30 percet kelesztjük, lekenjük egy felvert tojással, egy ollóval óvatosan bevagdossuk a tésztát, és megszórjuk kristálycukorral.
Az előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ajánlom kakaóhoz vagy tejeskávéhoz.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)


Nincsenek megjegyzések: