Elő tésztával készítettem a borzas brióst. Bekevertem az összes élesztőt /ki fogom próbálni, hogy kevesebb élesztővel hogy működik/, kevés tejjel és liszttel. Az elő tésztától puhább, foszlósabb lesz az állaga, és kevésbé morzsálódik.
Nagyon jó állagú tésztát sikerült dagasztani, könnyen
formázható lett, ideális a briós készítéséhez. A jó állagú tésztához nagyon
fontos, hogy minden felhasznált anyag (kivéve az élesztőt) langyos, szoba-hőmérsékletű
legyen.
Talán egy kicsit lágy is lett, mert elfeküdtek a briósok, de ez az élvezeti értékén nem rontott.
Fotó: Szeiler Gábor
Hozzávalók, 12 darabhoz:
Elő tészta:
-
20 dkg sima liszt
-
1,5 dl (15 dkg) tej
-
3 dkg friss élesztő
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadom a
lisztet. Összedolgozzuk, és lefedve, szobahőmérsékleten pihentetjük 2-3-4 órát.
Tészta:
-
egy adag, érett elő tészta
-
45 dkg sima liszt
-
1 dl langyos, zsíros tej
-
7 dkg olvasztott vaj (vagy margarin, de abból
mindenképpen jó minőségűt használjunk)
-
10 dkg cukor
-
2 dkg só
-
2 egész tojás
-
A kenéséhez egy felvert tojás és cukor,
barna-cukor
Fotó: Szeiler Gábor
Az elő tésztát összedolgozzuk a maradék liszttel, tejjel,
cukorral, olvasztott vajjal, sóval és tojással, rugalmas tésztát gyúrunk.
Meleg helyen 25-35 percet kelesztjük. Közben a sütőt
előmelegítjük 200-220 C-ra. A megkelt tésztát egy kicsit átgyúrjuk, majd 12
egyforma darabra vágjuk. A darabokat egyenként kisodorjuk kb. 40 cm hosszú
csíkokra, majd a kezünkben tartva megformázzuk a briósokat.
Fotó: Szeiler Gábor
Langyos helyen 25-30 percet kelesztjük, lekenjük egy felvert tojással, egy ollóval óvatosan bevagdossuk a tésztát, és megszórjuk kristálycukorral.
Az előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ajánlom
kakaóhoz vagy tejeskávéhoz.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése