2013. november 17., vasárnap

Egyszerű, olcsó csokoládés kalács

Elő tésztával, így egy kicsit puhább és foszlósabb az állaga. Kevés élesztővel, mert nem kovászt készítünk. Az elő tésztát elkészíthetjük 4-6-8 órával előbb is.
Olcsó, egyszerű tészta, ajánlom az ünnepek közti reggelikhez, vagy délutáni családi beszélgetésekhez. Nagyon finom pirítva is, vajjal és sárgabarack lekvárral. A csokoládékat variálhatjuk, sőt lehet vegyesen is /fehér, ét és tej/.

Ebből a tésztából 2 db ~ 60 dkg-s rúd készülhet.




Elő tészta:
10 dkg sima liszt
10 dkg tej
5 g friss élesztő

A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük és hozzáadjuk a lisztet is. Keverjük össze, és lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.



Tészta:

1 adag elő tészta
50 dkg sima liszt
2 egész tojás
1 dl tej
10 dkg vaj
10 dkg (por) cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanálnyi só
1 evőkanál vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor
15-20 dkg (ét) csokoládé

Szitáljuk át a lisztet, és keverjük bele a sót. Dolgozzuk össze a liszteket, a tejet, az élesztőt, az elő tésztát, a porcukrot, a tojásokat. Dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a vajat is. Dagasszunk belőle puha, rugalmas tésztát.  Hagyjuk pihenni 10-15 percet.
A csokoládét vágjuk darabokra (ha lencsét vagy pelyhet használunk, azt nem kell), de nem kell túl apróra. Gyúrjuk bele a tésztába, majd tegyük egy vékonyan kiolajozott tálba, és letakarva hagyjuk pihenni 10-15 percet.



Tegyük a megkelt tésztát, gyengén lisztezett nyújtólapra, és vegyük ketté. Finoman gyúrjuk át, majd formázzuk meg henger alakúra. Két hasábformát béleljünk ki sütőpapírral, és abba tegyük bele. Letakarva hagyjuk kelni 35-40 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra.
Süssük a megkelt tésztákat 10-15 percet 185 fokon, majd vegyük vissza 170 fokra és süssük még ~20-25 percet. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le, nehogy nagyon megégjen.
Jól illik hozzá a vaj, a lekvár és egy bögre, igazi, főzött, habos kakaó.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Max!
Azt írod, hogy szitáljuk össze a liszteket,
de csak sima lisztet adsz meg a hozzávalók között.
Netán rétes lisztre is gondoltál? És ha igen, akkor mennyire?
Köszönöm, ha válaszolsz.

Max írta...

Köszönöm. Elütöttem, pont az a recept lényege, hogy sima lisztből készül. Javítottam.