2013. december 1., vasárnap

Leveles tészta köntösben sült alma, fűszeres mandulával töltve

Régi téli-ünnepi desszert volt a sült alma. Az alma belsejét kikaparták, abba mézes-fűszeres diót/mandulát töltöttek, és a kemencében megsütötték. Az alma héja megtartotta a gyümölcs nedvességét, és puhára párolódott, míg belülről átjárta a fűszeres méz íze.




Használhatunk hozzá olyan leveles tésztát is, ami nincs kinyújtva, de szerintem praktikusabb az előre nyújtott tészta.

Hozzávalók 6 db-hoz:

6 szép, keményebb alma
1 csomag /275g-s/ nyújtott, leveles tészta
6-7 teáskanálnyi barnacukor
4-5 teáskanálnyi őrölt mandula/dió
1 kisebb tojás



Az almákat meghámozzuk, és egy karalábé vájóval (vagy egy teáskanállal) kaparjuk ki a magházát, de ne nagyon mélyen, mert akkor kifolyik a karamellás mandulánk. A mézes fűszert keverjük össze a barnacukorral, ebben hempergessük meg az almákat. A maradék fűszeres cukorhoz keverjük hozzá a darált mandulát. A tésztát hosszában vágjuk 12 vékony csíkra. A tojást keverjük ki egy evőkanálnyi vízzel, és ezzel kenjük meg a tészta csík egyik végét, majd ragasszuk hozzá a másik csíkot. Így készítünk 6 hosszú szálat. Az almákat egyenként tekerjük be a tésztacsíkkal. A csíkok takarjanak rá egymásra, így lesz szép a tészta burok. A megmaradt véget vágjuk le, abból készíthetjük el a leveleket.
Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra. Tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre az almákat. Töltsük meg a töltelékkel egyenletesen elosztva. A sütőlemezzel tegyük a forró sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük szép pirosra.



A töltelék mennyisége nagyban függ a kikaparás mélységétől. Ha kevés lenne, tegyünk rá kevéske barnacukrot.

Tálalhatjuk langyosan is, vagy hidegen. Az ünnepi asztalnál adjunk hozzá egy adagnyi vanília fagylaltot, és ezzel koronázzuk meg a vacsorát.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Inspiráció: Eclecticrecipes.com

4 megjegyzés:

zsuzsi írta...

Ez nagyon jól néz ki! El fogom készíteni, köszi Max. :)
Kocsyzsuzsi

Max Gastro írta...

Szívesen! Mesélj majd!

Cheffeleseg írta...

Ez szuper, minden megvan hozza, amit szeretek!

Max Gastro írta...

Akkor hajrá! :-)