2013. március 3., vasárnap

Tejes zsemle


Hasonló a tészta, mint a tejes kiflinél, csak még egy kicsit magasabb a zsírtartalom, rugalmasabb a tészta. Nagyon jó reggelihez, szendvicshez, és ha a sütés után nem műanyag zacskóba tesszük el, hanem beleburkoljuk egy tiszta konyharuhába, még másnap is ropogós marad a héja. Ezt a tésztát fagyaszthatjuk is, az első kelesztést vegyük rövidebb időre (20-25 perc), utána formázzuk, és úgy rakjuk el a fagyasztóba. Sütés előtt vegyük ki hidegről, hagyjuk 35-40 percet pihenni, majd hideg sütőben indítva, süssük szép ropogósra, 180-200 fokon.




Hozzávalók 12 db-hoz:
25 dkg rétes liszt
50 dkg sima liszt
2,5 dl cukrozatlan, sűrített tej
2 dl tej
3 dkg élesztő
2 csapott teáskanálnyi só
1 evőkanál olaj




A tejeket meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, és egy kicsit összekeverem, ez lesz az ún. gyorskovász. A liszteket átszitálom, és belekeverem a sót. A gyorskovászt hozzáadom a liszthez, és könnyű, lágy tésztát dagasztok belőle, a végén beledolgozom az olajat is. Letakarom, és langyos helyen a duplájára kelesztem (~40-50 perc).
A tésztát osszuk 12 egyforma darabra (~10,5 dkg), formázzuk gombóc alakúra, és tegyük a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Letakarva kelesszük 35-40 percig, közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyünk a sütő aljába, egy hőálló tálkába forró vizet, a zsemlék tetejét vágjuk be egy éles késsel, kereszt alakban, és spricceljük meg hideg vízzel. Tegyük a forró sütőbe, és süssük szép pirosra, 30-35 perc alatt. Mikor kivettük a sütőből, spricceljük meg ismét hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

3 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szépek a zsemlék!

Moncsi írta...

Kedves Max!Hol lehet venni cukrozatlan sűrített tejet?

Max Gastro írta...

2013-s recept, akkor még lehetett kapni, de szerintem most is van az Al**-ban, 500 g-os üvegben