2013. március 11., hétfő

Rozsos-sokmagos, kovászolt félbarna kenyér


Ropogós héjú, sok magvas kenyér, joghurtos kovásszal. Félbarna, nagyon finom jó minőségű vajjal, és füstölt sonkával. A joghurttól megfelelő lesz a savfoka, nem lesz morzsálós, és ruhába tekerve, akár egy hétig is eltarthatjuk.
Elsőként készítsük el a 12 órás kovászt.

Kovász:
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg joghurt/kefir
2 evőkanál langyos víz
5 g friss élesztő



A joghurtot meglangyosítjuk, és beleöntjük egy edénybe, a kétkanálnyi vízzel hígítsuk.  Feloldjuk benne az élesztőt, és hagyjuk pár percet, hogy az élesztő kezdjen el dolgozni. Hozzáadjuk lisztet, és lazán összekeverjük. Fedjük le, és langyos helyen hagyjuk pihenni 10-12 órát.

Tészta:

1 adag kovász
15 dkg rétes liszt
15 dkg sima liszt
15 dkg (1,5 dl) langyos víz
1 dkg friss élesztő
2 teáskanálnyi só
5-6 evőkanálnyi magkeverék (napraforgó, tök, szezám, köles mag, dió, mogyoró, mák)



 A kovászhoz hozzá adom az élesztőt és a vizet, és összekeverem egy kicsit. Közben a lisztet átszitálom, a magokat pedig durvára vágom. A kovászhoz dolgozom a liszteket, a magkeverék ¾ részét és a sót. Könnyű tésztát dagasztok belőle, majd egy tálban, lefedve kelesztem 30-40 percet.
Kiveszem a megkelt tésztát, egy kicsit átgyúrom, és megformázom vekni formára. A formázás végén a nyújtólapra hintem a maradék magkeveréket, és a veknit kicsit lenyomva, beleforgatom.
Egy jénai edény alját kibélelem sütőpapírral, és arra helyezem a veknit. Lefedem az edény aljával, és langyos helyen kelesztem 30-40 percet. Közben a sütőt előmelegítem 250 fokra.



A megkelt tészta tetejét egy éles pengével bevágom, és megspriccelem hideg vízzel. A forró sütőben, 35 percet sütöm, majd kiveszem, ismét lespriccelem, és tető nélkül visszateszem még 10-15 percre sülni. Ha nagyon sülne a teteje, vegyük lejjebb 200 fokra és úgy süssük.
Mikor megsült, ismét megspriccelem, majd rácsra teszem, és úgy hagyom kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: