Hasonló a tészta, mint a tejes
kiflinél, csak még egy kicsit magasabb a zsírtartalom, rugalmasabb a
tészta. Nagyon jó reggelihez, szendvicshez, és ha a sütés után nem műanyag
zacskóba tesszük el, hanem beleburkoljuk egy tiszta konyharuhába, még másnap is
ropogós marad a héja. Ezt a tésztát fagyaszthatjuk is, az első kelesztést
vegyük rövidebb időre (20-25 perc), utána formázzuk, és úgy rakjuk el a fagyasztóba.
Sütés előtt vegyük ki hidegről, hagyjuk 35-40 percet pihenni, majd hideg
sütőben indítva, süssük szép ropogósra, 180-200 fokon.
Hozzávalók 12 db-hoz:
25 dkg rétes liszt
50 dkg sima liszt
2,5 dl cukrozatlan, sűrített tej
2 dl tej
3 dkg élesztő
2 csapott teáskanálnyi só
1 evőkanál olaj
A tejeket meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, és egy
kicsit összekeverem, ez lesz az ún. gyorskovász. A liszteket átszitálom, és
belekeverem a sót. A gyorskovászt hozzáadom a liszthez, és könnyű, lágy tésztát
dagasztok belőle, a végén beledolgozom az olajat is. Letakarom, és langyos
helyen a duplájára kelesztem (~40-50 perc).
A tésztát osszuk 12 egyforma darabra (~10,5 dkg), formázzuk
gombóc alakúra, és tegyük a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Letakarva
kelesszük 35-40 percig, közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyünk a sütő
aljába, egy hőálló tálkába forró vizet, a zsemlék tetejét vágjuk be egy éles
késsel, kereszt alakban, és spricceljük meg hideg vízzel. Tegyük a forró
sütőbe, és süssük szép pirosra, 30-35 perc alatt. Mikor kivettük a sütőből,
spricceljük meg ismét hideg vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ
Max (Tanulj meg velem sütni!)
3 megjegyzés:
Nagyon szépek a zsemlék!
Kedves Max!Hol lehet venni cukrozatlan sűrített tejet?
2013-s recept, akkor még lehetett kapni, de szerintem most is van az Al**-ban, 500 g-os üvegben
Megjegyzés küldése